Târgu-Jiu: Ion Elena, inspectorul pasionat de fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează în învăţământ de 33 de ani, fiind implicat în numeroase proiecte şcolare. Surprinde cu aparatul de fotografiat evenimente importante şi vrea să publice un roman despre formarea unui om, tratând perioada de vârstă între 18 şi 26 de ani.

În timpul şcolii, tatăl său i-a sugerat să urmeze Şcoala de Ofiţeri, însă, cu timpul, Ion Elena şi-a dat seama că este o fire prea sensibilă pentru a lucra în acest domeniu. A început să scrie versuri încă din clasa a şaptea, despre natură, despre oameni, bine şi adevăr, pe care le ilustra cu desene realizate cu acuarele sau carioca. Tot în acea perioadă, a debutat în presă cu un articol publicat în Gazeta Gorjului. „Am păstrat tot ce am scris în nouă volume, intitulate «Volum al Vremii», pe care îl am şi acum. Mi-am dat seama că am calităţi pentru a face educaţie, mi-a plăcut foarte mult mediul şcolar, eram ataşat de profesori, aveam vocaţia de lider şi îmi ajutam colegii. Întotdeauna colegii mergeau la mine acasă după şcoală şi îi ajutam, le explicam diverse materii“, spune inspectorul. Tocmai din aceste motive a decis să urmez Liceul Pedagogic, profilul Învăţători. „Am intrat al optulea, în condiţiile în care eram zece pe loc şi fără să fac muzica în şcoala generală, materie despre care auzisem că era obligatorie la examen. Am apelat la un vecin lăutar care m-a învăţat să cânt la vioară. Până la urmă, materia nu a fost obligatorie la examen, dar m-a ajutat să îmi dezvolt auzul muzical. Am învăţat să cânt la vioară principalele game şi mi-a fost uşor în perioada liceului, mai ales că am făcut parte din taraful şcolii“, adaugă Ion Elena. În paralel cu liceul, a urmat şi cursurile Şcolii Populare de Artă, secţia Coregrafie.


Frumosul poate fi descoperit oriunde


Şi în liceu, a continuat să fie corespondent la Radio Craiova şi ziarul Scânteia Tineretului. După terminarea liceului, a vrut să urmeze Facultatea de Filosofie la fără frecvenţă, pentru că obţinuse un post de titular în Târgu-Jiu şi nu putea să urmeze cursurile la zi. Profilul pe care voia să îl urmeze s-a desfiinţat însă, şi nu a fost pregătit pentru an alt profil. Şi-a continuat activitatea în Târgu-Jiu, la Şcoala Specială, iar după opt ani, s-a transferat la Şcoala Generală Pompiliu Marcea. Până în 2008 a fost învăţător aici, iar apoi s-a transferat la Palatul Copiilor, ca profesor de cultură civică. De cinci ani este inspector, ocupându-se de activitatea educativă. În liceu, a urmat şi cursurile Cercului Foto, fiind pasionat de fotografie. Aparatul de fotografiat nu îi lipseşte de la nicio activitate sau proiect. A lucrat inclusiv la Cineclubul Clio de pe lângă Muzeul Judeţean. A participat la mai multe concursuri şi saloane de artă fotografică atât din ţară, cât şi din străinătate. „Am şi acum suficiente fotografii pentru cel puţin patru expoziţii de artă fotografică. Fotografiez natura în primul rând şi trăirile umane. Există peste tot ceva frumos, dar numai cine are înclinaţie înspre artă descoperă acest frumos“, încheie Ion Elena.


Cum caracterizaţi relaţia elev-profesor?


Am privit întotdeauna lumea celui care aşteaptă să cunoască şi să fie educat prin fereastra ochiului de copil, plecând de la faptul că eu însumi sunt un copil, iar copilul a fost întotdeauna partenerul meu şi niciodată un subiect la care să mă uit de sus. Privind emaptic relaţia elev- profesor, dinspre dorinţa de cunoaştere spre cel de la care aşteaptă sprijin şi îndrumare, am reuşit să îl apropii şi să lucrăm împreună pentru binele şi afirmarea lui.


Cât de mult v-aţi implicat în domeniul jurnalismului?


În urmă cu zece ani, mi-am asumat responsabilitatea coordonării revistei şcolare Jurnalul 11, de la Şcoal Generală Pompiliu Marcea. Am plecat pe acest drum având ca model succesul revistei Cuget Liber, tot din Târgu-Jiu, iar prin ambiţie şi perseverenţă, prin apropiere faţă de copii şi dezvoltarea spiritului creativ, am reuşit să aducem revista pe podiumul naţional de cinci ori până acum. Ca inspector, am dezvoltat această mişcare revuistică şi în judeţ, în Gorj existând 28 de reviste şcolare.


Ce-i place


Îmi place lectura, citesc de câte ori am ocazia, şi poezie şi proză, iar scriitorul meu preferat este Marin Preda. Fotografia esteprincipalul meu hobby. Ador să călătoresc, să stau în natură, departe de zgomot, să ascult cântecul apei şi al păsărilor, zumzetul văilor şi al insectelor.


Ce nu-i place


Destest în primul rând impostura, omul trufaş şi dezordinea socială. Nu suport lipsa de loilaitate a oamenilor faţă de semeni şi faţă de principiile unei vieţi sănătoase. Nu îmi plac oamenii care aşteaptă ca ceilalţi să le rezolve probleme, ei nefăcându-şi nici cea mai mică idee de a face ceva. Nu suport sărăcia, hoţia, lenevia şi corupţia.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite