Târgu-Jiu: Gorjenii, invitaţi cu cortul în Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danezii caută 200 de lucrători necalificaţi în mai multe ferme de cultivare a fructelor şi legumelor. Persoanele interesate trebuie să se prezinte la sediul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, până la data de 28 februarie.

Nici nu a fost lansată bine noua ofertă de joburi din Danemarca şi deja au apărut primele solicitări. Disperaţi că nu-şi mai pot găsi un loc de muncă în judeţ, gorjenii declară că sunt pregătiţi să plece peste hotare pentru a câştiga un salariu din care să-şi întreţină familia, chiar dacă vor fi nevoiţi să meargă la cules de căpşuni, zmeură, ceapă sau dovleci. „Mi se pare destul de greu să munceşti în străinătate, pentru că am fost la săpături pe utilaje grele în Grecia, dar oferta aceasta din Danemarca mi se pare interesantă. Nu contează că trebuie să venim cu cortul de acasă, dacă se plăteşte bine. Mă voi interesa chiar acum de condiţiile de înscriere la preselecţie“, declară Claudiu Mateiţă, un cărbuneştean de 30 de ani.

Căpşunarii trebuie să-şi ia cort de acasă

La sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj s-a prezentat astăzi şi un tânăr care munceşte de doi ani şi jumătate în Italia. Dumitru Grivei, de 20 de ani, a venit doar să aducă o serie de documente la sediul instituţiei, din care reiese că este angajat peste hotare, însă, în timpul în care a aşteptat să-i vină rândul, i-a convins şi pe ceilalţi să accepte un job în străinătate. „Salariile care se oferă în străinătate sunt foarte atractive. De doi ani şi jumătate lucrez în Italia, în construcţii, unde câştig 1.000 de euro, de aproape zece ori mai mult decât aş lua în ţară. Dacă există această şansă, cred că ar fi bine ca gorjenii să profite şi să meargă în Danemarca. Eu nu vreau să vin să mă angajez în ţară pentru 600 de lei“, a spus Iulian Grivei, în vârstă de 20 de ani, din Rovinari.

image

Reprezentanţii AJOFM Gorj spun că zeci de gorjeni vin zilnic la sediul insituţiei pentru a se interesa de locurile de muncă vacante în străinătate. „Sunt oferite 200 de locuri de muncă pentru lucrători în agricultură, în Danemarca, la recoltarea căpşunilor, mazării, zmeurii, cepei, dovlecilor şi a altor fructe şi legume. Este aglomeraţie în fiecare dimineaţă aici. Sunt foarte mulţi oameni care vin să-şi depună CV-urile. Dosarele trebuie să fie înregistrate până la data de 28 februarie, iar selecţia va avea loc pe 10 martie, cel mai probabil la Slatina“, a declarat Ana-Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

În ceea ce priveşte culesul căpşunilor şi mazării, din mai până în  august, angajaţii trebuie să-şi aducă un cort, ustensile de gătit şi haine groase. Se asigură condiţii pentru prepararea mâncării, toalete şi spaţii pentru duş.  În cazul în care contractul începe înainte de luna mai şi se termină după luna august, angajatorul va oferi cazare în spaţiu acoperit.

Salariul va fi de 15 euro pe oră, în funcţie de kilogramele de căpşuni, ceapă, zmeură şi dovleci culese. Vârsta minimă este de 18 ani, iar experienţa în agricultură constituie un avantaj pentru aplicanţi.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite