Târgu-Jiu: Inventatori gorjeni, medaliaţi cu aur la Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Sucursalei Hidrocentrale Târgu-Jiu se ocupă de 13 ani de invenţii. A doua medalie de aur pentru instalaţia de ungere automată a fost acordată duminică, la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, iar laureaţii se vor întoarce, la noapte, în oraşul lui Brâncuşi.

Echipa formată din specialişti ai Sucursalei Hidrocentrale Târgu-Jiu, dar şi din reprezentaţi de la Sucursala Hidrocentrale Porţile de Fier, a reuşit să obţină a doua medalie de aur pentru instalaţia de ungere automată.

image

Lucrarea noastră a fost selectată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru  participarea  la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, la cea de-a 38-a  ediţie. Instalaţia de ungere automată a fost realizaţă de mine, de colega mea Simona Nemţoiu, Petre Daia şi Petre Truşcă.  Târgul s-a ţinut în perioada 21-25 aprilie, iar medalia de aur ni s-a acordat  duminică, pe 24 aprilie. Sunt foarte încântat şi abia aşteptăm să ajungem, la Târgu-Jiu, în această seară.  Aparatul respectiv îl avem în funcţiune la Centrala Hidroelectrică Clocotiş, din cadrul amenajării hidroenergetice Cerna-Motru-Tismana“, declară entuziasmat Ion Tiriplică, unul dintre inventatori. Acesta a fost, până nu demult, şeful Sucursalei Hidroelectrica Târgu-Jiu.

Inventatori de 13 ani

La fel de încântată de medalia obţinută peste hotare s-a declarat şi Simona Nemţoiu, singura femeie din echipă. „Este o încununare a unei munci de 13 ani.  În anul 1997, am accesat pentru prima dată Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, iar acesta este al patrulea brevet solicitat. Mai sunt înca trei lucrări diferite, iar această instalaţie reprezintă a patra cerere pentru brevet. În 2008 am câştigat prima medalie de argint, pentru o instalaţie Francis şi Kaplan. Pentru instalaţia de ungere automată am obţinut duminică a doua medalie de aur, după ce anul trecut ni s-a acordat prima medalie de aur, la Salonul  Internaţional de Invenţii Eureka de la Bruxelles“, precizează Simona Nemţoiu, laureata de la Geneva.  

Instalaţia de ungere automată reprezintă un sistem automat utilizat pentru lubrifierea fusurilor vanelor sferice şi fluture din cadrul centralelor hidroelectrice. Sistemul de ungere este centralizat, funcţioneaza pe automat, fără intervenţia personalului din exploatare. Este realizat din componente hidraulice şi electronice cu fiabilitate ridicată, iar funcţiile de comandă ale elementelor de execuţie sunt asigurate de către un automat programabil.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite