Târgu-Jiu: Învăţător închis pentru că a condus beat, bucătar ucenic în puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinuţii de la Penitenciarul Târgu-Jiu învaţă secretele artei culinare la cursurile organizate în parteneriat cu Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Puşcăriaşii care vor absolvi modulele de instruire vor primi diplome de calificare recunoscute pe plan internaţional.

La Penitenciarul Târgu- Jiu, 18 deţinuţi au început cursurile de formare profesională în meseria de bucătar, care se vor desfăşura timp de şase luni. Participanţii au fost selectaţi din rândul puşcăriaşilor care au demonstrat abilităţi în arta culinară, aveau mai puţin de un an până la eliberare şi absolviseră opt clase. Printre ei se află şi un dascăl din judeţul Olt, în vârstă de 37 de ani, care a fost încarcerat pentru că s-a urcat băut la volan. Silviu Crăciun a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare. Bărbatul a lucrat 11 ani în învăţământ, iar acum vrea să se recalifice într-o altă meserie.

Vrea să înveţe să gătească sarmale


Îmi place foarte mult la bucătărie. Acum am ocazia să învăţ să gătesc şi să obţin un certificat recunoscut peste hotare. După eliberare, mă voi angaja la un restaurant. Îmi doresc să învăţ să fac mămăliguţă cu sarmale şi tocăniţă cu mujdei. Acestea sunt mâncărurile mele preferate. Sunt nerăbdător să ajung acasă, acolo unde mă aşteaptă soţia şi cei patru copii“, a spus Silviu Crăciun. Laurenţiu Verdeşi, de 49 de ani, fost patron al unei firme din Craiova, închis pentru înşelăciune, se declară nerăbdător să înveţe, în primul rând, cum să prepare fripturi şi prăjituri. „Vreau să pot să-mi ajut nevasta la gătit când mă voi elibera, peste 11 luni. Sunt aici din 2005“, a precizat bărbatul. Cursul este structurat pe două module de pregătire, unul teoretic şi unul practic. Lecţiile sunt predate după un manual elaborat de Ministerul Educaţiei. „Am început cu noţiuni de microbiologie şi apoi am trecut la preparate culinare. La final, cursanţii vor fi examinaţi la proba teoretică, unde vor răspunde la 10 întrebări tip grilă din microbiologie, prevenire şi stingere a incendiilor, igienă individuală, protecţia muncii şi tehnică culinară“, a declarat Marius Duligean, lectorul de curs de la Penitenciarul Târgu-Jiu. Cei care vor absolvi vor primi diplome de calificare recunoscute pe plan european.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite