Târgu-Jiu: GALERIE FOTO: Învaţă să cânte cu naiuri vechi de peste 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu folosesc instrumente muzicale puţine şi foarte uzate. Dascălii instituţiei de cultură din Târgu-Jiu spun că ar fi nevoie de mai multe instrumente  importante de suflat.

Tot mai mulţi copii din Gorj sunt interesaţi să înveţe să cânte la un instrument muzical. Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu le oferă această posibilitate, însă pregătirea se face cu instrumente vechi. Asta din cauză că instituţia culturală nu dispune de banii necesari în vederea achiziţionării altora noi. Cel mai vechi instrument este o piculină şi are mai bine de 150 de ani.

 Profesorul Ştefan Popescu cântând la o piculină veche de peste 150 de ani

Profesorii din cadrul şcolii spun că multe din instrumentele vechi au fost restaurate. „Lucrez cu fluiere vechi de 34 de ani şi chiar de 50 de ani, dar mărturisesc că acestea au o rezonanţă extraordinară. Le folosim des la spectacole. Cert este că mai avem nevoie de ţambal, contrabas, viori, fluiere, clarinet, naiuri şi taragot“, a spus Ştefan Popescu, profesor de nai la Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu.

image

Într-o situaţie asemăntoare se află şi Ansamblul Artistic „Doina Gorjului“. „La noi ar fi nevoie de viori, contrabas, ţambal, chitară şi acordeon. Majoritatea artiştilor folosesc instrumentele personale. Încercăm să ne descurcăm cu ce avem“, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Doinei Gorjului.


O vioară costă 3.000 de lei


Reprezentanţii Şcolii Populare de Artă spun că o vioară bună ar costa între 2.500 şi 3.000 de lei, bani pe care nu şi-i pot permite.  Instituţia de cultură ar avea nevoie  de câteva zeci de instrumente de cântat, lista cu necesarul fiind calculată la aproximativ  90.000 de lei.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite