Târgu-Jiu: Interpretul care se acompaniază singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Luis Văcaru
Foto: Luis Văcaru

A urcat prima dată pe scenă la şase ani, iar de atunci este nedespărţit de muzica populară.

Micul interpret a descoperit pasiunea pentru cântecul popular pe vremea când era la grădiniţă, iar acum, după doi de studiu în domeniu, se comportă ca un solist obişnuit cu scena şi aplauzele. Luis Văcaru este elev în clasa a II-a la Şcoala Gimnazială George Uscătescu din Târgu-Cărbuneşti şi, pe lângă pasiunea pentru muzica populară, adoră matematica. „Este materia mea preferată. În noiembrie anul trecut, în clasa I, am luat premiul I la Concursul Naţional Pro-Şcoala, de la Drobeta Turnu Severin. Am fost îndrumat de doamna învăţătoare Lavinia Chelea“, mărturiseşte Luis.

Cântă melodiile compuse de bunica lui


Băieţelul de opt ani se pricepe să-şi pună în valoare vocea şi talentul mânuirii instrumentelor, având-o mereu alături pe bunica sa, Maria Păpuşa. „După ce termină orele, îl duc direct la Şcoala Populară de Artă. Are peste 15 melodii compuse de mine, atât în ceea ce priveşte textul, cât şi linia melodică. Într-o oră învaţă textul unui cântec. I-am compus melodii şi domnului Constantin Enceanu, chiar şi pe cel pe care îl cântă cu Petrică Mâţu Stoian, «Mă dusei pe la Petric㻓, declară Maria Păpuşa, bunica băiatului. Cel care l-a făcut să îndrăgească muzica populară este Robert Gavrilescu, un interpret gorjean care cântă din scaunul cu rotile. „Am zis că dacă un om fără picioare reuşeşte să-şi câştige existenţa în acest mod, eu de ce să nu încerc să-mi pun în valoare talentul? Este modelul meu şi vreau să ajung să cânt la fel de bine ca el“, declară Luis.

Acesta este invitat să cânte la toate evenimentele importante din oraş şi a reuşit chiar să câştige bani de pe urma acestei pasiuni, suficienţi pentru a-l încuraja să meargă mai departe.

Întrebări şi răspunsuri

De cât timp cânţi muzică populară?
De doi ani. Am debutat la şase ani, eram la grădiniţă. La îndemnul bunicii mele, am interpretat piesa „M-a împins păcatul greu“, pe care o auzisem la prietenul nostru de familie, Robert Gavrilescu.

Cum ai ajuns să urmezi cursurile Şcolii Populare de Artă?
Bunicii m-au dus la domnul profesor de muzică Valentin Boţoteanu, care m-a sfătuit să merg mai departe, motiv pentru care, la şapte ani, am fost înscris la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu. Sunt la Canto Popular şi Instrument-Orgă, unde îi am ca profesori pe doamna Camelia şi domnul Constantin Argint.

Profil
Născut.  29 iulie 2002, Târgu-Cărbuneşti. 
Studii. Elev în clasa a II-a la Şcoala Gimnazială George Uscătescu din Târgu-Cărbuneşti.
Familie. Vrea să calce pe urmele lui Petrică Mâţu-Stoian.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite