Târgu-Jiu: Interpretă pasionată de dansuri populare, la un pas să renunţe la cântat din cauza emoţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practică dansuri populare de patru ani şi face parte din Ansamblul folcloric „Doina Gorjului“ Junior. De opt luni, Larisa Oproiu şi-a pus în valoare şi vocea de excepţie, reuşind să ia trofeul la toate concursurile la care a participat.

A urcat pe scenă încă de pe vremea când era la grădiniţă şi iubea cântecele Mariei Lătăreţu, fără să-şi imagineze vreodată că va ajunge să-i calce pe urme. Dansează şi cântă cu aceeaşi pasiune, iar ropotele de aplauze venite din partea publicului o ajută întotdeauna să meargă mai departe. Larisa Oproiu a copilărit în oraşul lui Brâncuşi, iar clasele I-VIII le-a urmat la Şcoala Generală Constantin Săvoiu. „Îmi plăcea de mică muzica populară, iar pe scenă mă simţeam în largul meu. Părinţii m-au susţinut întotdeauna. Eram înnebunită după cântecele Maria Lătăreţu“, mărturiseşte Larisa. Deşi şi-a pus în valoare vocea la vârsta de 18 ani, în opt luni a reuşit să strângă nu mai puţin de 20 de costume populare cu specific gorjenesc, pe care le-a recondiţionat.

De la dansuri la Canto Popular

Proaspăta absolventă de liceu a urcat târziu pe scenă în calitate de interpretă a muzicii populare, însă de-atunci a avut parte numai de succes. „În clasa a IX-a am ales profilul economic pentru că am crezut că o să mă ajute să am contact cu oamenii. M-am hotărât să cânt în clasa a X-a, însă pe scenă am debutat în urmă cu opt luni“, îşi aminteşte târgujianca.

image

Cum a fost descoperit talentul său? „La ora de muzică, doamna profesoară de Muzică Angelica Mirea ne-a întrebat dacă vrem să participăm la serbarea şcolii, de Crăciun, şi am spus că vreau să încerc. M-a ascultat şi a zis că aş putea să cânt muzică populară. De opt luni sunt la Canto Popular la Palatul Copiilor, unde îi am ca profesori pe Olteanu Cristina şi Marcel Trăistaru. Vreau să le mulţumesc pentru că succesul meu se datorează lor“, spune Larisa Oproiu. Tânăra era deja obişnuită cu aplauzele încă din clasa a IX-a, când a început să practice dansuri populare. „Coregraful nostru Marian Stelea, al juniorilor de la Doina Gorjului, ne ajută să desluşim paşii şi să învăţăm dansuri populare. Am fost şi în Turcia, în anul 2008, dar am avut şi avem foarte multe spectacole în ţară. Am renunţat la timpul meu liber ca să merg şi cu meseria de interpret în paralel“, precizează tânăra de 18 ani.

Interpretă de locul I

De două ori pe săptămână, Larisa învaţă paşii pentru dansurile populare, iar apoi se îndreaptă către Palatul Copiilor, unde, timp de alte patru ore, îşi pune în valoare vocea. „Trebuie să uităm absolut toate problemele atunci când urcăm pe scenă. Nu am voie să consum băuturi cu acid sau cu gheaţă“, spune absolventa de liceu. Dacă în calitate de dansatoare nu a avut prea mari emoţii, atunci când a început să cânte situaţia s-a schimbat radical. „Acum două luni am avut tendinţa de a renunţa, din cauza emoţiilor pe care abia mi le stăpânesc. Interpretez cântecele Mariei Lătăreţu şi ale Mariei Apostol. Am participat şi la Festivalul Maria Tanase, pentru elevi, unde am luat locul I, pe 19 iunie, chiar în perioada bacalaureatului. O admir şi pe doamna Maria Loga. Mă gândesc la un album“, încheie târgujianca.

Ce-i place:

„În primul rând, călătoriile, muzica şi dansul. Îmi place să-mi petrec timpul în natură, alături de familie şi de prieteni. Îmi plac iguanele, cu toate că am ocazia să le văd doar la televizor sau la grădina zoologică. Sunt la juniorii Doinei Gorjului şi am foarte mari emoţii când urc pe scenă, mai ales când evoluez ca şi solistă, dar îmi place să văd că publicul apreciază munca mea. Acest lucru îmi oferă siguranţa că oamenii mă apreciază“.

Ce nu-i place:
„Nu-mi plac oamenii falşi, care pretind că sunt altceva decât ceea ce sunt în realitate. Detest minciuna şi, din păcate, există foarte mulţi oameni care recurg la acest tertip pentru a se salva din anumite situaţii. Îmi dau seama când sunt minţită, dar nu mă supăr şi mă îndepărtez elegant. Nu-mi place să fiu forţată să fac anumite lucruri. Nu-mi place iarna, nu suport frigul. Sunt foarte sensibilă“.

Întrebări şi răspunsuri:

Când ai urcat prima dată pe scenă?
Cu dansurile am urcat pe scenă în urmă cu patru ani, la Sala Radio, din Bucureşti. A fost totul televizat, iar la primul contact cu publicul, surprinzător, emoţiile nu au fost foarte mari. Eram atunci în clasa a IX-a şi făcusem multe repetiţii. Cu vocea am debutat în aprilie 2010. Cânt de opt luni, ascultând sfatul doamnei profesoare Angelica Mirea. În clasa a X-a, dânsa a organizat o serbare în şcoală şi m-a sfătuit să devin interpretă.

Ce planuri ai pentru viitor?
Încă nu m-am decis către ce mă voi îndrepta. Vreau să urmez ori Conservatorul, ori Facultatea de Marketing, din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi. Nu mă gândesc să renunţ la muzică. Ambele opţiuni au mare legătură cu oamenii şi sper să fac alegerea cea mai bună. Ascult de când eram mică piesele Mariei Lătăreţu şi interpretez acum chiar cântecele sale. Vreau să scot un album şi cu piese de-ale mele. Mare parte din cântece sunt conmpuse de mine şi au teme ca iubirea, prietenia sau despre oamenii răi.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite