Târgu-Jiu: Interpreta care predă muzică populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când era mică, adormea doar după ce bunica îi fredona cântece populare, pentru ca mai târziu să ajungă să urce pe scenă şi să-i umple sufl etul de bucurie bunicii sale.

În familia ei, toată lumea are voce, dar numai ea cântă. „Încă de mică, eu eram omul cu show-ul. Am copilărit în satul Gornoviţa, din Tismana, iar bunica mea este cea care m-a ajutat să descopăr pasiunea pentru muzica populară. Atunci când voia să mă adoarmă, îmi cânta şi dacă ea nu a făcut o carieră din asta, eu am reuşit să exploatez acest talent“, declară tânăra interpretă a muzicii populare gorjeneşti. Liliana se poate mândri că are deja zece costume populare, dintre care două au o vechime de peste 150 de ani. „Tot bunica a fost cea care m-a ajutat să-mi achiziţionez costumele. Toate sunt gorjeneşti, dar cele mai multe sunt din zona Tismanei. Mi-am cumpărat şi două costume foarte vechi, care au peste 150 de ani, fiind recondiţionate“, povesteşte Liliana. Aceasta a urmat Şcoala Generală Topeşti din Tismana, după care s-a îndreptat direct către Liceul de Muzică din Târgu-Jiu. Cât de grea a fost despărţirea de familie? „Primele luni au fost îngrozitoare. În fiecare vineri mergeam acasă, iar duminica mă despărţeam cu greu de familie. Apoi a început să-mi placă şi m-am acomodat şi cu viaţa de cămin“, îşi aminteşte tânăra de 23 de ani.

Are 40 de elevi

Liliana a cochetat cu muzica populară de mică, însă primele sacrificii le-a făcut atunci când era în clasa a VIII-a, fiind nevoită să facă naveta de la Tismana la clubul elevilor în Târgu-Jiu. „Dumitru Pasăre şi Marcel Trăistaru au fost primii oameni care m-au îndrumat către drumul de interpret al muzicii populare“, îşi aminteşte Liliana. După absolvirea liceului, tânăra s-a îndreptat către Facultatea de Muzică, mergând frecvent la festivalurile din ţară, unde a obţinut numeroase premii. Tot în 2005, s-a înscris şi la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, unde a fost ajutată să cânte la un nivel înalt de către Cornelian Cotan. „Am făcut cursurile timp de trei ani, iar după ce am terminat şcoala, doamna profesoară Cornelia Cotan m-a întrebat dacă vreau să predau la Şcoala Populară de Artă. Oferta mi s-a părut tentantă şi de doi ani profesez, fiind instructor la secţia canto-muzică populară, în această instituţie. În prezent, am aproximativ 40 de elevi“, declară Liliana Neoagă.

Dragoste la prima vedere

Tânăra interpretă a descoperit marea dragoste în urmă cu cinci ani, la începutul studenţiei. „Când ne-am văzut prima dată, a fost dragoste la prima vedere, însă au trecut patru ani ca să fim împreună. Acum ne dorim un copil, iar eu vreau să fie băiat“, încheie Liliana. Tânăra intenţionează să scoată un album, singurul lucru pe care îl ştie bine fiind acela că vrea ca acest album să apară pe piaţă primăvara, atunci când pomii sunt înfloriţi.

Ce-i place
Iubesc florile cât mai colorate. Ador primăvara şi muzica în general. Ascult toate genurile muzicale, dar interpretez numai muzică populară. Mă simt bine când gătesc, iar când vine vorba de călătorii, cel mai adesea aleg ca destinaţie muntele.

Ce nu-i place

Nu suport oamenii invidioşi şi mincinoşi. Prefer iarna, zăpada şi frigul. Dacă tot am amintit de faptul că mă simt bine când gătesc, trebuie să spun că detest maioneza.”

Întrebări şi răspunsuri
Când ai urcat prima dată pe scenă?
Eram foarte mică, nu aveam mai mult de patru ani. Serbările şcolare au fost apoi primele ocazii prin intermediul cărora urcam pe scenă. Îmi amintesc că într-un an, pe 8 martie, am format un duet cu fratele meu şi am cântat o melodie pe care i-am dedicat-o mamei noastre. De atunci, am participat la multe festivaluri din întreaga ţară.

Ce planuri ai pentru viitor?
În primul rând intenţionez să scot un album cu muzică populară pur gorjenească. Mulţi interpreţi s-au îndreptat către muzica pe care eu o numesc „comercială“ şi consider că trebuie să reînviem tradiţia pentru că muzica gorjenească este foarte frumoasă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite