Târgu-Jiu: Îngrijitorii persoanelor cu handicap riscă să rămână fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgiana Andriţoiu şi mama ei, Octavia Andriţoiu
Georgiana Andriţoiu şi mama ei, Octavia Andriţoiu

Asistenţii şi însoţitorii persoanelor cu handicap au primit banii cu două luni întârziere. Situaţia se va complica spre sfârşitul anului, când nu există deloc fonduri pentru acordarea indeminzaţiilor.

Situaţia indemnizaţiilor a devenit îngrijorătoare pentru asistenţii şi însoţitorii persoanelor cu handicap, care au nevoie de aceşti bani ca de aer. Într-o astfel de circumstanţă se află şi Octavia Andriţoiu, asistentul personal al fiicei sale, Georgiana. „Ştiu că nu veniseră banii din luna noiembrie. Sper că i-au băgat pe card. Îmi sunt foarte necesari aceşti bani, mai ales că acum trebuie să strângem peste 33.000 de dolari pentru un nou transplant de celule stem pentru fiica mea“, spune Octavia Andriţoiu. Georgiana are 17 ani şi este în scaun cu rotile de opt ani. Are nevoie de transplanturi cu celule stem în China şi a reuşit să strângă banii pentru o singură intervenţie, pe care a efectuat-o anul trecut. Tânăra are nevoie de mai multe astfel de implanturi, însă părinţii eu nu îşi permit să strângă cei 33.800 de dolari pentru a o duce din nou în Quingdao. „Tot în vară ar trebui să mergem la operaţie. Nici programarea nu îndrăznesc să o fac, pentru că trebuie să dau un avans şi, dacă nu strâng toţi banii, pierd şi avansul“, spune mama fetei. Atunci, a reuşit să strângă banii datorită unei campanii organizate la nivelul municipiului Târgu-Jiu, oamenii nerămânând indiferenţi la suferinţa Georgianei. „Îmi doresc foarte mult să pot să mă descurc singură, să nu depind de altcineva. Să merg măcar în cârje sau în cadru sau măcar în ciuci, dar să simt şi eu că pot să fac ceva. Nu am mai ieşit din casă de câteva săptămâni“, spune Georgiana.


Nu sunt bani pentru ultimele luni ale anului


Cei peste 500 de asistenţi personali şi persoane care primesc indemnizaţii au fost nevoiţi să aştepte două luni pentru a primi sumele care li se cuvin, pentru că statul nu a alocat aceşti bani. „Vom ajunge la sfârşitul anului să fim în situaţia să nu avem cu ce să plătim aceste indemnizaţii. Singura speranţă este o rectificare de buget. Mi-e teamă că, la un moment dat, vom fi cu mâinile legate. Avem cazuri în care o mamă nu mai poate avea un loc de muncă şi trebuie să stea lângă copilul ei, care este foarte bolnav. Alţi bani nu au aceste familii. Mi se pare inuman să nu se găsească o soluţie“, spune directoarea Direcţiei Publice de Protecţie Socială, Teodora Ciobanu.


Fonduri insuficiente


Pentru întreg anul 2010, suma necesară plăţii obligaţiilor este de aproximativ 5.568.000, iar Primăria Târgu-Jiu a primit de la bugetul de stat, din cote defalcate de T.V.A., suma de 2.938.000 lei. Banii sunt insuficienţi, luând în considerare că din această sumă au fost achitate şi plăţile restante.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite