Infractorii din Runcu, puşi pe fugă de camerele de supraveghere video

0
Publicat:
Ultima actualizare:

24 de camere montate pe stâlpii din comună au adus liniştea printre localnici. Comuna Runcu este singura din judeţul Gorj care este supravegheată video, iar infracţionalitatea tinde către zero.

În comuna Runcu s-a instalat liniştea odată cu apariţia celor 24 de camere de supraveghere video pe stâlpii din centrul localităţii şi din intersecţii. Infractorii şi scandalagii s-au făcut nevăzuţi de teamă că vor fi prinşi cu ajutorul imaginilor suprinse. Poliţiştii din comună sunt fericiţi pentru că au scăpat, asttfel, de oamenii care comiteau fărădelegi. Felix Tălmăcel, şeful postului de poliţie al comunei Runcu, spune că infracţionalitatea este aproape de zero. Acesta a precizat că a reuşit să prindă, în toamna anului trecut, trei hoţi de combustibil pe baza imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere. Aceştia au fost şi ultimii hoţi, de atunci nemaifiind înregistrat niciun furt în localitate. „Gruparea fura motorină din rezervoarele maşinilor parcate pe marginea drumului. Cu ajutorul camerelor, am reuşit să-l identificăm pe unul dintre ei, iar, apoi, am i-am prins şi pe ceilalţi doi. Este mai mult decât evident că sistemul de supraveghere video i-a descurajat pe cei care încalcă legea. Înainte se sustrăgea foarte mult masă lemnoasă din pădurile de pe Cheile Sohodolului, dar acum, după montarea camerelor, nu se mai sustrag lemne, pentru că maşinile sunt înregistrate pe imagini. Cred că infracţionalitatea a scăzut cu 70%, a precizat Felix Tălmăcel.

Prima comună din România, monitorizată video

Sistemul de supraveghere video a fost montat în anul 2009, fiind atunci singura comună din România care beneficia de o astfel de monitorizare. „A costat 60.000 de lei, fondurile fiind alocate de la bugetul comunei. Investiţia a meritat, pentru că s-a instalat liniştea. Înainte erau numai problem în localitate. Poliţiştii se confruntau în mod frecvent cu furturi din locuinţe şi din magazine sau cu spargeri, dar acum infracţionalitatea este aproape de zero“, a spus Adrian Câmpeanu, primarul comunei Runcu.

image

Imaginile surpinse sunt transmise pe un monitor aflat în biroul primarului. „Imaginile înregistrate de fiecare cameră sunt stocate pe o perioadă de 30 de zile, după care se şterg automat“, a precizat primarul Câmpeanu.

Viaţa localnicilor, mai liniştită

Localnicii sunt încântaţi de efectul pe care l-au avut camerele de luat vedere asupra persoanelor certate cu legea. „Camerele aste sunt bune că am mai scăpat de hoţi. Acum se mai feresc. Înainte erau şi scandaluri , dar acum s-au mai linişitit“, ne spune Roca Cezar , în vârstă de 58 de ani.


Sătenii sunt mai liniştiţi de când sunt urmăriţi de pe stâlpi: „Sunt binevenite aceste camere că nu se mai întâmplă lucruri urâte. Înainte erau multe furturi şi violuri, iar oamenii se plângeau că nu se  mai pot odihni. Acum nu mai sunt asemenea probleme“, spune Elisabeta Rostogolea, de 65 de ani, pensionară.




image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite