Târgu-Jiu: Încălzirea vremii îi trimite pe mineri în şomaj tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 8.200 de angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia vor sta acasă între 15 mai şi 1 iunie din cauza scăderii consumului de energie şi a stocului mare de cărbune.

Peste 8000 de salariaţi ai Companiei Lignitului Oltenia vor intra în şomaj tehnic  timp de dăuă săptămâni.  În acest sens,  reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO) au precizat că măsura a fost luată pe fondul cererii scăzute de cărbune, în prezent în depozite fiind un stoc de 700.000 de tone.  


10 % din personal, prezent la serviciu


Lipsa cererii de cărbune generată de o scădere a consumului de energie a dus la această decizie, menită să reducă din cheltuieli. Cererea de cărbune a scăzut cu 25 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut . Stocul de cărbune este la capacitate maximă. Minerii vor sta în şomaj tehnic începând de pe data de 15 mai şi până pe 1 iunie.  În această perioadă vor lucra doar brigăzile care sunt la sectorul de livrări. Numai zece la sută din personal se va prezenta la lucru în cele două săptămâni pentru asigurarea pazei, evacuarea apei, menţinerea în siguranţă autilajelor de exavare-haldare precum şi a drumurilor de acces către depozitele de cărbune şi în incinta subunităţilor“, a declarat Viorel Temelescu , vicepreşedintele USMO.
Minerii care se pregătesc să intre în şomj tehnic vor fi plătiţi cu 75 la sută din salariul de bază brut, adăugdu-se şi sporul de vechime. Viorel Temelescu a mai spus că dacă cererea de cărbune se menţine la fel de scăzută este posibil ca măsura şomajului tehnic să fie prelungită şi în luna iunie.  Societatea şi-a  trimis acasă şi anul trecut angajaţii. Activitatea fiind oprită vreme de o lună pentru cei care lucrau la suprafaţă  şi două luni pentru cei din subteran.

Nu vor fi disponibilizări


Chiar dacă, din cauza crizei, este înregistrată o scădere a livrărilor de cărbune reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia nu pun deocamdată problema disponibilzărilor. Ultimul val de concedieri la SNLO a avut loc în perioada ianuarie-martie. 320 de ortaci care se apropiau de vârsta pensionării au rămas fără loc de muncă.  

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite