Târgu-Jiu: Doru Fometescu îmbină medicina cu literatura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este medic primar specialist în interne, dar şi un scriitor apreciat. Doru Fometescu a publicat până acum şapte cărţi de poezie şi eseuri şi a câştigat chiar un premiu la un festival naţional.

A urmat medicina din dragoste pentru o fată din satul lui, cu toate că ar fi putut să se înscrie cu uşurinţă la facultatea de filologie, pasiunea lui din copilărie fiind literatura. Doru Fometescu a reuşit să se descurce mai mult singur în facultate, pentru că a fost lipsit de ajutorul tatălui care s-a stins din viaţă când avea doar numai trei ani: „Iubeam o fată care era studentă la medicină şi am dorit să fiu mai aproape de ea. Tata a fost inginer chimist, dar a murit într-un accident de muncă. Mama mă ajuta şi ea cu ce putea. Îmi făcea costume, dar am reuşit să mă întreţin singur în timpul facultăţii, pentru că eram bursier, iar în vacanţe, când veneam acasă, mergeam să cos şi mă ocupam de creşterea animalelor“. După ce a terminat facultatea, în anul 1973, s-a angajat în cadrul Miliţiei Judeţene Gorj şi se ocupa de starea de sănătatate a cadrelor, precum şi a celor arestaţi preventiv. A lucrat timp de 15 ani în cadrul Ministerului de Interne, iar apoi a plecat în cadrul Spitalului Judeţean pentru că nu putea să călătorească. „Vroiam să călătoresc foarte mult, să plec chiar şi în ţările comunite, dar nu mi se dădea viză, motivul fiind acela, după cum am considerat, că făceam parte din structurile Ministerului de Interne“, ne spune Doru Fometescu, care lucrează de peste 20 de ani în cadrul spitalului.

Aplecat către cercetare şi metode alternative


Este un spirit inovator, aşa că a fost aplecat şi spre cercetare. Medicul Doru Fometescu a descoperit un produs, pe care l-a denumit Informagin. „Avea o structură fluidă şi se adminstrau picături în ochi, care aveau un efect reproductibil privind disfuncţiile respiratorii, durerea de cap, sinuzitele şi alergiile“, explică medicul Fometescu. A fost primul medic din Gorj orientat şi către metodele alternative de tratare: acupuntură şi tehnici de medicină orientală.


A înfiinţat două case memoriale

Doru Fometescu îşi cinsteşte înaintaşii. A înfiinţat două case memoriale. În comuna natală a soţiei sale, Dragoteşti, a amenajat Casa memorială «Nicolae Vlad». Socrul său a fost învăţător şi rapsod popular, iar în memoria acestuia se organizează anual Festivalul folcloric Nicolae Vlad. Şi în comuna natală, Ciuperceni, Dorun Fometescu, a înfiinţat Casa memorială D. V. F. , unde este şi sediul unei fundaţii culturale pe care o conduce. „Prescurtările vin de la Domnica, mamea mea, care este un simbol pentru mine, Vasile, tatăl meu, şi numele familiei Fometescu. Tot aceste prescurtă mai înseamnă şi Dăruie Vieţii Farmec, care este numele fundaţiei culturale pe care o conduc. Fundaţia organizează în fiecare an manifestările Logogdna vinului cu ulcica şi Focuri peste zăpezi“, spune Doru Fometescu. Acesta a publicat până acum şapte cărţi de poezie şi eseuri, iar în anul 1992 a câştigat marele premiu al Festivalului naţional de literatură Tudor Arghezi de la Târgu-Cărbuneşti.


Întrebări şi răspunsuri


Ce teme abordaţi în scrierile dumneavoastră?

D.F.: Tema raporturilor contrarii, antinomice, care duc la armonie. O altă temă pe care o abordez este cea a satului şi a nedreptăţilor la nivel de individ şi colectivitate. Mă inspiră trăirea în mijlocul oamenilor şi dorinţa trezirii umane, într-un echilibru între gând, ca limbaj divin, cuvânt, ca expresie a energiei umane şi creatoare, şi faptă proporţionată cu măsură.
Cum este medicina în aceste timpuri?
E o medicină fragmentată şi cu mândrie de sine prin imagistică şi tehnică sofisiticată, pe care nu le ignor, dar le consider complentare. Medicina, în viziunea mea, este, pe lângă ştiinţă, şi artă, meşteşug, sacerdoţiu şi chiar magie. Altfel zis, toate ştiinţele şi artele în folosul omului.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite