Târgu-Jiu: Ilie Cetean face să răsune Lyra Gorjului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este interpretul la violă al orchestrei de cameră „Lyra Gorjului“. Predă muzica de 26 de ani, iar în timpul liber cântă la diverse evenimente, nunţi şi botezuri.

Ce îi place: Muzica. Cel mai mult îi place muzica clasică. Adoră excursiile. Îi place să afle cât mai multe lucruri despre locurile importante. De asemenea, îi place lucrul cu copiii şi îi îndrumă pe aceştia către cariera muzicală.

Ce nu-i place: Minciuna, făţărnicia şi lauda. Nu suportă să se laude singur dar nici pe alţii să o facă, fără motiv. De asemenea, nu suportǎ oamenii care nu ştiu să respecte pe cei din jur. Nu-mi place că elevii nu au curiozitate faţă de carte în general.

Când aţi avut ultimul concert la orchestră?


Duminica trecută am participat la ultimul concert, pe care de altfel l-am şi dirijat. Am avut un program de muzică din perioada barocului.


Cântaţi la nunţi şi botezuri?


Da, de 25 de ani cânt la diverse evenimente sau petreceri. În prezent sunt membru al formaţiei „Rosmarin“ din Târgu-Jiu.

Încă de la grădiniţă a fost pasionat de muzică. Îi plăcea să privească emisiuni de muzică populară, împreună cu părinţii. La un moment dat, a improvizat o vioară dintr-o tricicletă. Fiul directoarei de la grădiniţă i-a descoperit talentul spre muzică. A ajuns astfel să urmeze Liceul de Muzică şi Arte Plastice în Sibiu fiind apoi ales în corul unităţii de învăţământ. Din dorinţa de a-şi îmbogăţi cunoştinţele, în domeniu, a urmat Academia de Muzică din Cluj.


A intrat primul la Academie


 „În anul 1979 am intrat la cea mai apropiată facultate de domiciliu. Am intrat primul la secţia pedagogie. Au fost doar două locuri, la prima probă, se înscriseseră 84 de candidaţi. Am reuşit să intru cu media 9,70, primul pe facultate. Am făcut armonie cu profesorul şi compozitorul Tudor Jarda“, îşi aminteşte Ilie Cetean.
  După ce a absolvit Academia de Muzică a fost repartizat, ca profesor, la Casa Pionierilor şi Şoimilor Patriei, în prezent denumit Palatul Copiilor din Târgu-Jiu. Aici a predat ca profesor de muzică, la secţia instrumente muzicale, din anul 1984 până în 1990, când s-a transferat la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“ din Târgu-Jiu. A transmis mai departe tainele muzicii la 15 generaţii de elevi.
Dat fiind că a cântat în corul liceului şi al facultăţii, a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de muzică. În timpul studenţiei a mers în Austria la un festival internaţional şi a câştigat, premiul I, alături de colegi. „Din banii respectivi ne-am cumpărat motorină ca să ajungem înapoi în ţară.  Şi în perioada liceului am participat la un concurs internaţional din Polonia şi am câştigat în 1978 premiul I, iar în anul 1979, marele premiu“, mărturisteşte Ilie Cetean.
A colaborat cu Ansamblurile Artistice „Altiţa“ din Târgu-Jiu, Ansambul Maria Lătăreţu al şcolii Populare de Artă, instrumentist şi dirijor.
Cântă la numeroase instrumente muzicale, printre care vioară, violă, pian. În urmă cu câţiva a studiat şi basfligornul.

De cinci ani este dirijor şi instrumentist la orchestra de cameră „Lyra Gorjului“, din cadrul Şcolii Populare de Artă şi a avut cinci stagiuni  permanente cu câte un concert pe lună. Pentru profesor reprezintă cea mai importantă şi cea mai frumoasă etapă profesională. „Aş vrea ca autorităţile locale să se implice mai mult în ceea ce priveşte continuarea şi dezvoltarea orchestrei de cameră „Lyra Gorjului“, despre care pot spune că şi-a format un public care este în permanenţă prezent în sală şi apreciază ceea ce facem.  Ar fi păcat să fie desfiinţată din cauza problemelor financiare“, încheie Ilie Cetean. 

 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite