Târgu-Jiu: Iliana Gheorghiu pictează icoane pe coajă de ou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a văzut meritele răsplătite prin premiile care i-au fost acordate, dar şi prin faptul că lucrările sale au ajuns să fie admirate în expoziţiile de peste hotare.

Talentul pentru pictură spune că l-a moştenit de la tatăl ei, Gheorghe Plăveţi, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti gorjeni. El a avut grijă ca, în copilărie, Ilianei să nu-i lipsească nici caietele de desen, nici creioanele colorate. „De la doi ani desenez şi acum văd că şi fiica mea, Ana-Maria, are înclinaţii artistice. Ea a început chiar mai devreme, pe la opt luni. Câteva dintre desenele pe care le-a făcut le păstrez cu drag într-un album, aşa cum proceda tata cu cele ale mele şi ale fratelui meu“, povesteşte pictoriţa.

Nota maximă la licenţă

Recunoaşte că în gimnaziu şi-ar fi ales o cu totul altă carieră: dorea să devină medic, însă tatăl ei a decis s-o transfere la Liceul de Artă din Craiova. A urmat apoi cursurile Academiei de Arte Plastice din Iaşi, la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean. „Am obţinut nota 10 la examenul de licenţă, cu o lucrare în care i-am reprezentat pe sfinţii arhangheli Mihail şi Gavriil. Pictura mi-a intrat în sânge şi de aceea am decis să continuu în acest domeniu. Am urmat masteratul, tot în Iaşi, apoi am susţinut definitivatul. Mi-a plăcut îndeosebi pictura religioasă. În facultate vindeam multe icoane, am avut succes în acea perioadă. Primeam chiar şi bursă“, îşi aminteşte Iliana. A fost o vreme în care se ocupa, împreună cu tatăl şi fratele ei, de realizarea sau restaurarea picturilor murale din biserici. Şi-a pus benevol talentul în slujba lăcaşului de cult din cadrul  Spitalului Târgu-Cărbuneşti, dar şi a celui cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, din oraşul Ţicleni. Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, a devenit şi profesoară de desen, în urmă cu nouă ani. De luni până vineri, petrece zilnic patru ore în atelierul său de creaţie, de la Debarcader, apoi merge să le predea elevilor de la Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu şi celor de la Şcoala Generală Alexandru Ştefulescu.

Sol al României, printre francezi

Mai nou, îşi dovedeşte măiestria pictând icoane nu doar pe sticlă şi lemn, ci şi pe coaja ouălor de struţ şi de gâscă.

Picturi
image

Lucrările sale au ajuns să fie expuse la Catedrala Saint Pierre de Montmartre, din Paris, şi la Galeriile de Artă Covalenco, din Olanda, şi a avut ocazia să reprezinte România la un târg internaţional de obiceiuri şi tradiţii de iarnă, desfăşurat în oraşul francez La Roche-sur-Yon. În urmă cu doi ani, a obţinut premiul I la o expoziţie organizată de Muzeul Olteniei, din Craiova, pentru o lucrare care ilustra Cina cea de Taină. Recent, i-a fost decernată o diplomă de merit pentru contribuţia sa la conservarea şi valorificarea artei tradiţionale, la a 41-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari de la Deva. Multe dintre creaţiile Ilianei sunt expuse spre vânzare la Centrul de Informare şi Documentare Turistică Constantin Brâncuşi, aflat în Parcul Central din Târgu-Jiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite