Târgu-Jiu: Ileana Dumitrescu, farmacista cu aptitudini de lider

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ileana Dumitrescu lucrează ca farmacist de 30 de ani, meserie pe care şi-a ales-o fiind impresionată de suferinţa oamenilor. În prezent este şefa Colegiului Farmaciştilor din Gorj.

Ce îi place: Călătoriile în ţară şi în străinătate. „De mică sunt pasionată de călătorii. Sunt atâtea zone frumoase şi în ţară la noi. Cine nu-şi cunoaşte ţara pierde foarte mult. Păcat că serviciile agenţiilor de turism sunt mai scumpe în România decât afară. Îmi doresc anul acesta să văd Delta.“ 

Ce nu-i place: Răutatea oamenilor din jur. „În loc să se ajute şi să se sprijine reciproc îşi scot ochii unii altora“, este de părere farmacista. Nu îi place să fie minţită şi să fie linguşită. Nu agreează persoanele care acceptă ceva ce nu li se cuvine.

ADS: Cum este meseria de farmacist?


Este o meserie frumoasă şi am făcut-o tot timpul cu drag. Am fost impresionată de suferinţa altora. Să alin durerea oamenilor e un lucru bun. La noi contează şi o vorbă bună, mai ales că lucrăm cu publicul.


ADS: Ce părere aveţi de situaţia actuală a sistemului de sănătate?


Cred că guvernanţii nu au cum să vadă, din birouri, situaţia concretă. Sistemul de sănătate trebuie reformat total şi pus sub alte reguli. Nu mi se pare corect ca un asigurat să plătească la stat ani buni, iar acum, bolnav fiind, să nu beneficieze de medicamente gratuite şi compensate pe motiv că e criză.   
S-a născut în Târgu-Jiu, provenind dintr-o familie cu poziţie socială bună. A terminat Liceul Tudor Vladimirescu, profil real. I-a plăcut tare mult chimia, matematica şi fizica. În primul an de liceu a fost olimpică, pe judeţ, la matematică. Deşi părinţii îşi doreau ca fiica lor să devină profesoară, Ileana Dumitrescu a îmbrăţişat meseria de farmacist. „Am fost un copil vesel şi destul de zburdalnic. Ambiţia m-a făcut să lupt pentru ţelul meu, acela de a lucra în domeniul farmaceutic. La primul examen de admitere la facultatea din Cluj am picat. Văzând că am eşuat, părinţii m-au sfătuit să mă reorientez. Am fost extraordinar de căpoasă, nu m-am lăsat, aşa că anul următor am învăţat şi am reuşit. Viaţa dură m-a făcut să-mi pierd uşor, uşor simţul umorului. Am suferit mult, pentru că societatea s-a schimbat mult după revoluţie. Acum totul a ajuns un haos, de pildă în medicină şi în învăţământ“, mărturiseşte Sanda, aşa cum îi spun cunoscuţii.


 „Am luat destinul în mâini şi m-am privatizat“


După trei ani de stagiatură a avut ocazia să lucreze ca angajată la fabrica de medicamente din Bucureşti, însă părinţii au convins-o să vină aproape de casă. Ileana Dumitrescu a primit repartiţie la farmacia spitalului din Rovinari. „Prin 1994, mi-am luat destinul în mâini şi m-am privatizat. Împreună cu o asistentă am deschis o farmacie la Mătăsari. După opt ani de navetă, am deschis o farmacie chiar în Târgu-Jiu. Încă nu se înfiinţase Casa de Sănătate“, spune farmacista. A participat la numeroase şedinţe organizate de diferiţi producători de medicamente din ţară, pentru a învăţa despre fiecare produs nou ieşit pe piaţă.


A câştigat încrederea colegilor


În 2003 Ileana Dumitrescu a fost aleasă preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Gorj. Se află la cel de-al doilea mandat şi de şase ani luptă pentru drepturile farmaciştilor. „Am candidat şi am câştigat încrederea colegilor. Trebuie să mărturisesc că nimeni nu-şi mai găseşte timp pentru problemele comune profesiei. Pe nimeni nu mai interesează de afacerile altuia. Pe atunci nu avea cine să ne reprezinte din punct de vedere economic şi m-am gândit să candidez. Mai am doi ani din acest mandat, dar mă gândesc să mă retrag să fac loc tineretului care are mai multă  energie şi un alt mod de a percepe viaţa. Tot ce regret este că nu am plecat în străinătate. A fost marele meu vis. Cred că acolo mă realizam şi mai mult pe plan profesional“, încheie Ileana Dumitrescu.  

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite