Târgu-Jiu: Îi salvează pe turiştii rătăciţi în munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A participat la numeroase acţiuni de salvare a turiştilor rătăciţi sau accidentaţi în munte. Claudiu Mitache iubeşte atât de mult muntele încât, în urmă cu zece ani, a decis să devină salvator montan.

Este voluntar de zece ani, iar de şase ani este angajat al Serviciului de Salvamont Gorj. S-a îndrăgostit de munte în perioada liceului, când dirigintele său, profesor de geografie şi salvator montan în acea perioadă, îl lua cu el la căţărat.  „Mergeam pe Cheile Sohodolului, pe diferite trasee, acesta fiind primul loc unde am început să practic căţăratul. Şi acum merg la căţărat, alături de colegii mei, fie la antrenamente, fie de plăcere. Este plăcut, dar şi palpitant. Nu mi-a fost niciodată teamă. Acest sport presupune foarte multă atenţie, atât la pregătirea echipamentului, cât şi la gradul de dificultate al traseului. Am mai făcut căţărări la Baia de Fier şi pe Cheile Olteţului. Cred că cele mai frumoase trasee sunt la Baia de Fier“, spune Claudiu. Tot în perioada liceului, mergând în excursii în staţiunea montană Rusu, a început să practice un alt sport, snowboardul. La sfârşitul liceului, a învăţat să schieze, în staţiunea Rânca. „Mergeam la munte cu actualii colegi de la Salvamont  şi ei au fost cei care m-au învăţat să schiez“, adaugă salvatorul montan.


Aventuri în Apuseni şi Făgăraş


Încă din primul an de liceu, după ce a cunoscut câţiva salvamontişti, a început să meargă cu ei la diferite activităţi, printre care marcarea traseelor turistice şi patrularea în zona montană. Atunci a început voluntariatul la Serviciul de Salvamont Gorj, unde lucrează şi în prezent. „M-am angajat aici  în urmă cu şase ani. Înainte, am urmat cursurile Şcolilor de Iarnă şi Vară, la Bâlea Lac şi Padina“, mai spune Claudiu.Este pasionat şi de mountain bike, mergând pe bicicletă de câte ori are ocazia. „În urmă cu câţiva ani, alături de colegii de la Salvamont şi alţi prieteni, am mers cu bicicletele în Apuseni şi Făgăraş. A fost o aventură destul de solicitantă, care presupune condiţie fizică. Am avut şi câteva peripeţii, dar până la urmă totul a ieşit bine“, încheie Claudiu.


Cât de dificilă este perioada sezonului rece?


Perioada de iarnă este cea mai solicitantă, atunci stau câte două săptămâni din lună în staţiunea montană Rânca. Acolo desfăşor, alături de colegii mei, activităţi de patrulare şi asistenţă pârtii de schi. Din păcate, nu toţi turiştii ne ascultă sfaturile, iar unii dintre ei ajung să fie salvaţi de noi.


De ce ai ales să fii voluntar la Salvamont?


În primul rând, pentru că îmi place foarte mult muntele. Fiind atras de căţărat, am considerat că pot acorda o mână de ajutor actualilor colegi de la Salvamont. M-am bucurat foarte mult când m-am angajat şi sper că în continuare voi fi un camarad de nădejde.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite