Târgu-Jiu: Îi paşte puşcăria pentru că şi-au plătit ilegal păstorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciobanul Ion Cuteanu are dosar penal
Ciobanul Ion Cuteanu are dosar penal

Doi proprietari de stâne sunt cercetaţi penal, după litera noului Cod al Muncii. Alţi doi administratori de firme din judeţul Gorj, prinşi cu mai mult de cinci salariaţi fără acte legale, au fost reclamaţi la Parchet.

Inspectorii de muncă gorjeni au derulat, luna trecută, aproape 200 de controale, în colaborare cu jandarmii şi comisarii Gărzii Financiare, pentru a depista cazurile de muncă la negru. În urma verificărilor, au fost găsite nereguli la 43 de  angajatori. Pentru aceştia lucrau 84 de persoane - dintre care 25 erau femei - care nu aveau întocmite forme legale. Trei dintre patroni foloseau mai mult de cinci salariaţi la negru, ceea ce, potrivit prevederilor noului Cod al Muncii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 2 ani sau cu amendă penală. Astfel, au fost sesizaţi procurorii în cazul administratorului unei firme de împădurire din localitatea Motru, cu sediul principal în Dolj, pentru care lucrau 15 persoane fără contract de muncă, al administratorului unei societăţi de confecţii din Târgu-Jiu, prins cu şapte salariaţi la negru, şi al Ilenei Văduva, proprietara unei stâne de oi din Preajba, care plătea şapte ciobani fără a le fi întocmit acte legale.

Ciobani aleşi dintre copii

În urma controalelor, s-a ales cu dosar penal şi Ion Cuteanu, un alt proprietar de oi, din Novaci, pentru care lucrau şi câţiva minori. „Dosarul a fost trimis spre cercetare Parchetului, întrucât, conform articolului 265, alineatul 1, încadrarea în muncă a minorilor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani“, a declarat Alexandru Căruntu, adjunctul şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Reprezentanţii instituţiei au precizat că verificările vor continua şi în această lună.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite