Târgu-Jiu: Îi ghidează pe gorjeni prin Sistemul Solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pasionat de ştiinţă încă de când era copil, însă de doi ani s-a îndrăgostit de Univers şi astronomie. A înfiinţat şi o asociaţie, organizând diverse evenimente, prin care le oferă şi altora posibilitatea să admire astrele.

Încădin copilărie, Marian admira cerul şi implicit stelele. Tot ce avea natură ştiinţifică reprezenta un interes pentru el. Nu rata nicio emisiune de specialitate la televizor, cu toate că era foarte puţine în acea vreme. Citea reviste şi cărţi, pe care le împrumuta de la bibliotecă, dezvoltând-şi astfel cunoştinţele din domeniul ştiinţific. „Când eram mic, îmi plăcea să confecţionez diferite obiecte artizanale, printre care şi avioane. Tot atunci, mi-am confecţionat singur un simulator pentru jocuri, compatibil pentru calculatoarele HC 90. Volanul era construit dintr-un cerc, prins cu un rulment de o cutie realizată dintr-un vechi pick-up. Pedalele le-am făcut din placaj cu balamale şi arcuri Vecinii veneau şi ei să se joace, erau foarte încântaţi“, spune Marian. În şcoala generală, a împânzit apartamentul şi scara blocului cu microfoane provenite de la telefoane. „Am realizat un sistem de comunicare confecţionat din patru galene de la telefon, legate în serie cu o sursă de tensiune. Echipamentul îl utilizam împreună cu un vecin, cu care jucam şah, fiindcă eu stăteam la patru şi el la parter“, mai spune Marian.  A urmat Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Finanţe Asigurări, din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi.


Şi-a comandat telescop pe internet


După finalizarea facultăţii, s-a înscris la doctorat, având ca teză lucrarea cu numele „Metode şi Tehnici de Fundamentare a Deciziilor în Condiţii de Risc şi Incertitudine cu Aplicabilitate în Domeniul Asigurărilor de Bunuri şi Persoane“. „Pentru a putea să îmi elaborez teza, m-am angajat la o societate de asigurări, fiind şi în prezent angajat al acesteia. Din 2006, am devenit colaborator la Universitatea Titu Maiorescu, filiala Târgu-Jiu, iar de doi sunt secretar ştiinţific în Consiliul Facultăţii de Ştiinţe Economice. În cadrul acestei facultăţi, sunt titularul cursurilor de Asigurări şi Reasigurări şi Marketing“, adaugă Marian.

În urmă cu doi ani, a avut ocazia să achiziţioneze primul instrument astronomic. E un telescop tip reflector Newtonian , cu diametrul de 254 de milimetri şi o distanţă focală de 1200 de milimetri. „Primul lucru pe care l-am observat a fost planeta Marte, apoi marea nebuloasă din Orion. Pot să spun că din acel moment m-am îndrăgostit total de astronomie. Printre primele observaţii,  m-a fascinat  regina Sistemului Solar, Planeta Saturn. Cel mai mult îmi place marea nebuloasă din Orion, este o nebuloasă de emisie unde se formează stele“, încheie Marian.


Ce-i place


„Ştiinţa şi tot ce ţine de acest domeniu. Îmi plac ieşirile în aer liber, coroborate cu o noapte de observaţii astronomice. Petrec mult timp cu familia mea şi ador să mă joc cu băieţelul meu. Urmăresc documentare referitoare la astronomie şi nu numai, pentru că vreau să fiu la curent cu tot ceea ce se întîmplă în domeniu.“


Ce nu-i place


„Nu suport minciuna. Nu îmi place incertitudinea de orice natură. Nu îmi plac persoanele care nu respectă mediul înconjurător. Nu agreez nepunctualitatea, pentru că eu sunt o persoană punctuală şi am pretenţii ca cei din jurul meu să fie la fel. Nu îmi plac persoanele care nu îşi respectă promisiunile.“

Aţi participat la concursuri de fotografie astronomică?


Da, am participat la Concursul Naţional de Astrofotografie organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori, la Târgovişte, în mai anul acesta, unde am reuşit să ocup locul al doilea. Am avut fotografii cu marea nebuloasă din Orion, o fotografie cu primul pătrar de luna, soarele cu un grup de pete solare şi o fotografie la Galaxia M 51.


Ce ne puteţi spune despre asociaţia pe care aţi înfiinţat-o?


În urmă cu trei luni, am înfiinţat Asociaţia Societatea Română pentru Cultură şi Ştiinţă „Tineri pentru Viitor“. Printre rolurile asociaţiei se numără desfaşurarea unor  activităţi pentru copii şi tineret, dezvoltarea cunoaşterii în domeniul astronomiei şi militare pentru redescoperirea şi promovarea valorilor tradiţionale românesti, atât în domeniul astronomiei, cât şi în alte domenii.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite