Grindina şi găinaţul de porumbel, cele mai mari pericole pentru Coloana lui Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concluzia verificărilor este că stratul de lac de pe Coloana fără Sfârşit s-a desprins de pe unele porţiuni, cel mai grav afectate fiind patru module. Autorităţile consideră că mai întâi trebuie restaurată Poarta Sărtului, iar apoi va urma lăcuirea Coloanei.

Verificarea stării în care se află Coloana fără Sfârşit realizată de marele sculptor Constantin Brâncuşi a scos la iveală faptul că lacul este afectat pe mai multe zone şi chiar s-a desprins. Cercetarea a fost făcută de Dorin Dănilă, specialist restaurator acreditat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural, care a fost şi şeful proiectului de restaurare din anul 2000. Acesta a precizat că principală cauză a deteriorării lacului este grindina, dar şi excrementele de porumbel au afectat lucrarea de artă: „Opera nu are probleme fundamentale de comportament în sensul că toate lucrurile care au fost fotografiate de jos sunt nişte atacuri la nivelul lacului de protecţie a Coloanei, şi nu la cel al metalizării din alamă şi nici la nivelul metalizării din zinc. Lacul nu a fost afectat peste tot. Cel mai grav au fost afectate modulele 7, 8, 11,13. (...) Cauza principală a deteriorării lacului este grindina. (...) Am curăţat o lacună afectată şi am dat de alamă. Nu este rugină. Situaţia este mai mult decât bună şi se poate remedia prin refacerea lacului, care are 11 ani. (...) Găinaţul de porumbel este  foarte periculos pentru toate monumentele din toată lumea. Este atât de acid, încât pe monumente se pun ace speciale pentru ca porumbeii să nu se aşeze. Este foarte acid, fiind în stare să dizolve o vopsea. La petele cele mari de pe Coloană au fost nişte pitinguri cauzate de porumbei“.
 
Coloana nu a mai fost lăcuită de 11 ani

Lăcuirea se va face manual, doar pe porţiunile care au fost afectate. „Intervenţia se va face prin şlefuirea uşoară a suprafeţelor cu nişte perii de bijuterii foarte fine care vor scoate această mică oxidare, după care va căpăta culoarea galbenă şi se va aplica un strat de lac. (...) Este o intervenţie de lăcuire, care trebuie făcută. Totul se va face manual. Straturile neconforme vor fi îndepărtate. Va fi o chestiune de ochi şi de mână. Primul lucru care se va face va fi o curăţare uşoară a întregului modul“, a spus Dorin Dănilă. De la restaurarea din anul 2000 şi până acum nu a mai avut loc nici o lăcuire, cu toate că acest proces tehnic trebuia făcut în fiecare an.

Poarta Sărutului are întâietate la restaurare

Ovidiu Popescu, directorul Centrului de Artă şi Cultură Constantin Brâncuşi, a spus că verificarea care a fost făcută la Coloana fără Sfârşit reprezintă unul dintre cele mai importante momente din procesul de conservare. Acesta a precizat că mai întâi trebuie intervenit la Poarta Sărutului: „O să încercăm să schimbăm în acest an acoperământul din plumb de la Poarta Sărutului. Această intervenţie trebuie făcută în regim de urgenţă, pentru că tăblia de plumb care acoperă Poarta Sărutului s-a crăpat şi apa se poate infiltra. S-a făcut anul trecut o intervenţie, dar a fost mai mult ceva de cârpeală. Tăblia respectivă din plumb trebuie înlocuită. După această lucrare, se vor face demersurile necesare pentru lăcuirea Coloanei. Sperăm că se vor găsi fondurile necesare“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite