Târgu-Jiu: Graţiela Bejinaru a fermecat flautul la olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântă la nai, flaut şi pian, dar şi cu vocea. La doar 15 ani, Graţiela reuşeşte să îmbine toate aceste instrumente cu plăcere şi face parte din Ansamblul Folcloric Maria Lătăreţu.

Mama şi fratele Graţielei sunt pasionaţi de muzică şi ei au fost cei care au inspirat-o pe tânără să intre în această lume. „Mama este solistă la Ansambulul Maria Lătăreţu, iar fratele meu cântă la saxofon, clarinet şi fluier. Eu am început să cânt la vârsta de şapte ani, alături de mama mea, îi admir vocea şi ea a fost cea care m-a învăţat primele melodii. Cântam împreună muzică populară, lucru pe care îl fac şi acum, pentru că şi eu fac parte din acelaşi ansamblu de şase ani“, spune Graţiela. În clasa a patra, s-a înscris Şcoala Populară de Artă, la secţia Canto Popular, unde şi-a şelefuit vocea. În urmă cu patru ani, a decis să se înscrie şi la Secţia de Nai, la profesorul Ştefan Popescu. „Îi vedeam în spectacole pe colegii de la nai şi îmi plăcea foarte mult cum cântau. Am zis să încerc şi acest instrument, mai ales că ştiam melodiile populare şi reuşeam să le adaptez interpretatului la nai în trei zile“, adaugă tânăra. A participat la mai multe concursuri, atât  de canto, cât şi de ani, unde a reuşit să obţină locuri fruntaşe. Studiază şi falutul de aproximativ trei ani, fiind descoperită de profesoara Cristina Boian, care i-a propus să cânte şi la acest instrument. „Prima dată, mi-a fost greu la clape, dar într-o luna am reuşit să învăţ, iar la câteva săptămâni, am aflat că voi participa şi la olimpiada de flaut. Olimpiada a avut loc la Craiova, unde am luat locul întâi, cu melodia «Cântec Vechi». Am fost foarte încântată de premiul obţinut. M-am simţit foarte bine când oamenii m-au aplaudat, chiar şi juriul a rămas uimit de performanţa mea, pentru că puţini reuşesc încă din primul an de studiu să se descurce atât de bine“, mai spune Graţiela.


Vrea să devină crainică


Graţiela este elevă în clasa a noua la Liceul de Muzică şi Arte Plastice Constantin Brăiloiu, unde a ales să se axeze pe flaut, ca şi instrument principal. „Mi-am ales ca instrument auxiliar pianul, la care îmi place să cânt, însă cel mai apropiat sufletului meu este flautul. Este un intrument îngeresc, suntele pe care le scoate te relaxează. Am foarte mulţi prieteni care mă roagă să le cânt la flaut. Deocamdată nu am instrumentul personal, dar dacă o să urmez Conservatorul la secţia Falut, o să îmi cumpăr unul. Nu m-am hotărât la ce facultate voi merge, oscilez între Conservator şi Jurnalism. Îmi place să urmăresc ştirile, mai ales pentru modul cum prezintă crainica. Îmi doresc ca pe lângă o meserie în muzică, să fiu şi crainică de televiziune“, încheie tânăra. Graţiela face parte şi din corul liceului, cu care cântă la diverse evenimente. Anul acesta, şi-a propus să meargă la colindat, alături de Ansamblul Maria Lătăreţu, dar şi alături de colegii de la şcoală.


Care a fost ultimul eveniment la care ai participat?


Ultimul eveniment la care am participat a fost Filocalia, unde am cântat alături de corul de la liceu, muzică religioasă. A fost prima dată când am cântat oficial în corul liceului, pentru că până atunci am participat doar la repetiţii. Mi-a plăcut foarte mult, iar spectactorii au fost încântaţi de prestaţia noastă.

Ce preferi între muzică populară şi cea clasică?


La voce, îmi place să cânt şi populară şi clasică în aceeaşi măsură. Şi la instrumente la fel. Cred că m-am apropiat mai mult de muzica populară, mai ales că fac parte şi din Ansamblul Maria Lătăreţu. Am reuşit până acum să învăţ aproape 30 de melodii pe care le cânt la nai şi la flaut.


Ce-i place


Să merg la bunici la Suceava, zona este superbă, dar din păcate merg rar. Aş vrea să merg şi iarna acolo, am auzit că este foarte frumos. Ador să ies în aer liber şi să mă plimb. Îmi place să citesc, cartea mea preferată este „Invitaţie la Vals“, scrisă de Alexandru Drumeş.


Ce nu-i place


Nu prea îmi place să fiu minţită şi nu suport oamenii neserioşi sau nepunctuali. Nu agreez nici persoanele nepoliticoase sau cele lipsite de bun-simţ. Nu suport canicula, dar nici iarna, când este prea geroasă. Nu îmi plac oamenii care înjură şi nu sunt civilizaţi.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite