FOTOGALERIE/ Gorjul, văzut prin ochii unui tunisian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wael spune că va dona lucrările Muzeului Tudor Arghezi
Wael spune că va dona lucrările Muzeului Tudor Arghezi

Wael Dahmene şi-a expus creaţiile în holul Facultăţii de Asistenţă Medicală Tehnică Dentară Artă şi Cultură Fizică de la Drăgoieni. În picturile tunisianului sunt redate monumente istorice şi, un lucru nemaiîntâlnit la musulmani, biserici din zona Gorjului, dar şi din ţară. 

La începutul acestui an, Wael Dahmene, în vârstă  de 27 de ani, a venit în oraşul gorjean Târgu-Cărbuneşti ca voluntar, prin intermediul Asociaţiei Regionale pentru Dezvoltare Rurală  şi Serviciul European de Voluntariat, în vederea derulării activităţilor incluse în programul „Tineret în Acţiune“, din cadrul proiectului „Worldwide Active Volunteers in Europe”, finanţat de Comisia Europeană.

Lucrările lui Wael vor ajunge la Muzeul «Tudor Arghezi»

Mi-am făcut un nou prieten aici, pe Constantin Brâncuşi. Este ca în paradis. Trebuie să plec, dar sunt foarte încântat de tot ce am văzut în România. Am pictat biserici, Casa Memorială «Ecaterina Teodoriu», din Târgu-Jiu, peisaje din Ardeal, toate le voi dona Muzeului Tudor Arghezi din Cărbuneşti“, a spus tunisianul. Mentorul său, Elena Văduva, psiholog în cadrul Colegiului Naţional Tudor Arghezi (CNTA) a fost în permanenţă alături de el.

Wael a pictat şi Casa Memorială Ecaterina Teodoroiu

image
image

În cadrul expoziţiei de azi au mai fost puse pe şevalete lucrările unui număr de şapte elevi de clasele VII-X de la CNTA: portrete, încălţăminte desenată într-un mod aparte, dar şi peisaje.

image
image

„El este voluntar, dar nu s-a ocupat doar de cursurile de pictură, nu a stat numai în atelier cu elevii. S-a axat şi pe nevoile comunităţii. Copiilor le este greu să se despartă de el şi spun că au avut multe de învăţat“, a precizat Elena Văduva.

image
image

Profesorii universitari apreciază lucrările artistului tunisian. „Nu este un profesionist, dar lucrările sunt foarte bune. El este fascinat de peisajul românesc, de arhitectura populară românească şi de monumentele de patrimoniu cultural. A venit deseori la atelierele facultăţii şi este posibil chiar să urmeze studii aici la Universitatea Constantin Brâncuşi, în domeniul artelor“, a declarat pictorul şi profesorul Vasile Fuiorea.

La expoziţie au participat oameni de cultură, artişti, elevi şi studenţi care au rămas impresionaţi de picturile lui Wael.

Târgu-Jiu

Se vede că este preocupat de tradiţionalismul românesc, de arta rurală. Am înţeles că merge pe faleză în Tunisia şi desenează portretele trecătorilor. Are o viziune clară şi este un talent înăscut. Este genial, mi-aş dori şi eu să pictez ca el“, a spus Ana Troi, studentă la Facultatea  de Asistenţă Medicală Tehnică Dentară Artă şi Cultură Fizică. Expoziţia „România văzută de un tunisian“ a avut loc cu ocazia Zilelor Universităţii „Constantin Brâncuşi“, putând fi admirată astăzi şi mâine la sediul instituţiei de învăţământ.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite