Târgu-Jiu: Gorjul, promovat la Barcelona de actorii cărbuneşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii au primit ropote de aplauze
Românii au primit ropote de aplauze

Trupa de Teatru Francofon de la Colegiul Naţional Tudor Arghezi a înregistrat un succes răsunător pe scena spaniolilor. Cei 14 elevi, care s-au întors azi-noapte la Târgu-Cărbuneşti, au reuşit să obţină calificarea pentru anul viitor.

Parodia „Une ferme en T.R.O.P.“ a detronat reprezentaţiile belgienilor, turcilor, italienilor, spaniolilor şi chiar ale francezilor prezenţi la Festivalul de la Barcelona. Fără să urmeze cursurile unei şcoli de teatru şi fără regizori, elevii cărbuneşteni au reuşit să ridice publicul în picioare, jucând piesa sub ropote de aplauze. Nimeni nu auzise până acum de judeţul Gorj, cu atât mai puţin de oraşul Târgu-Cărbuneşti.

Talentul cărbuneştenilor şi-a spus cuvântul la Arad

Piesa a fost atât de apreciată peste hotare, încât reprezentanţii şcolii au primit o altă invitaţie la Barcelona. Spaniolii vor să cunoască şi alte tradiţii din Gorj, lansând propunerea ca în cel mai scurt timp să-şi facă prezenţa în mijlocul catalanilor şi Ansamblul Folcloric Gilortul, din Târgu-Cărbuneşti.

Târgu-Jiu

S-au echipat cu autosugestie şi au reprezentat România, o ţară în care nu franceza este limba oficială. A fost aplaudată piesa lor şi chiar s-a cerut textul piesei de teatru, întrebându-ne dacă este actuală în ţara noastră şi dacă ni se potriveşte textul, pentru că în ţara lor se potriveşte de minune. Am intrat pe un teritoriu necunoscut şi am reuşit să promovăm zona, primind invitaţia ca la vară să mergem acolo să dăm un spectacol în aşa-numitele teatre de vară”, declară Gabriel Birău, directorul C.N.T.A. din Târgu-Cărbuneşti.

Câţiva dintre elevii actori, la prima şi ultima experienţă de acest gen

Odată cu revenirea la Târgu-Cărbuneşti, cei trei elevi din clasa a XII-a s-au despărţit cu greu de ceilalţi membri ai trupei. Au plâns şi au stat îmbrăţişaţi minute în şir.

Actorii de la Târgu-Cărbuneşti

Din păcate, cei din clasa a XII-a vor pleca din trupă şi vom fi nevoiţi să facem o preselecţie. N-aş vrea să renunţ la ei, dar nu cred că vor fi acceptaţi la Arad, întrucât condiţia este să fie elevi, iar ei termină anul acesta. Va fi foarte greu”, declară Alina Anghelescu, tânăra profesoară de limba franceză.

A fost o experienţă unică, iar emoţiile au trecut înainte să ieşim din ţară. Am vrut să le arătăm că ne mândrim că suntem români şi cred că am reuşit. Am avut parte de un public destul de prieten şi au reuşit să pronunţe pentru prima dată «Targu-Carbunesti»”, declară Larisa Butucel, una dinte actriţele din trupa de teatru de la Cărbuneşti.

image

Dacă celelalte trupe au reprezentat şcoli de teatru, elevii români au reprezentat liceul din oraşul lor.

Francezii nu au auzit de Brâncuşi

Nu mică le-a fost mirarea actorilor cărbuneşteni când au aflat că francezii prezenţi la Festival nu auziseră până acum de marele sculptor Constantin Brâncuşi. „Le-am explicat că Titanul Brâncuşi a fost foarte strâns legat de Paris şi ne-a surprins faptul că nu auziseră de el. Le-am oferit cărţile primite din partea domnului primar de la Târgu-Jiu, în care se regăseau şi date despre oraşul lui  Brâncuşi, care le-au fost de mare ajutor. Au fost încântaţi de cadourile noastre”, declară Alina Anghelescu, coordonatoarea elevilor cărbuneşteni.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite