Târgu-Jiu: Gorjenii sunt prea săraci să pescuiască în ape mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 500 de lei trebuie să scoată din buzunar o persoană care doreşte să meargă la pescuit. Criza, dar şi incertitudinea în privinţa administrării apelor i-a determinat pe mulţi pescari să renunţe la hobby-ul lor.

Gorjenii care doresc să meargă la pescuit trebuie să scoată din buzunar în jur de 500 de lei. Obţinerea permisului de pescar şi înscrierea în Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj costă 106 lei, la care se adaugă echipamentul minim pentru un pescar începător care se ridică la suma de 400 de lei. „Taxa de înscriere în asociaţie este de zece lei, permisul de pescar costă 30 de lei, patru lei este carnetul de membru, 50 de lei cotizaţia anuală şi doi lei costă taxa locală de timbru. Cotizaţia nu a mai fost majorată de patru ani. Asociaţia acordă o serie de scutiri pentru pensionari, elevi şi persoanele cu hanidicap“, ne explică Vasile Tonca, directorul AJVPS Gorj.
Anul trecut, numărul membrilor pescari din cadrul asociaţiei s-a redus cu 700 faţă de anul precedent. Perioada de prohibiţie se ridică la data de 2 iunie, iar până acum AJVPS a emis 2000 de vize pentru cei care doresc să pescuiască. 

Deplasările pescăreşti, mai rare

Pescarii se plâng că nu îşi mai permit să meargă aşa de des pe apele mari din cauza creşterii preţurilor la combustibil şi echipamente, iar pe lacurile şi râurile din Gorj nu prea mai este peşte. „Nu ne mai permitem să ieşim pe apele mari, Dunăre sau Oltul, pentru că benzina este scumpă, iar în fiecare an sculele sunt din ce în ce mai costisitoare. În urmă cu cinci-şase ani mergeam şi săptămânal la pescuit pe ape mai mari, iar acum mă mulţumesc şi o dată pe lună. În Gorj nu prea mai este peşte pentru că se populează doar Jiul, iar anual se golesc barajele şi tot peştele este deversat în aval şi prea puţin rămâne în zona oraşului. Ar trebui populate lacurile şi să fie controlate şi păzite. Ar trebui ca AJVPS să acorde unele facilităţi pentru pensionari“, a spus Aurelian Caragea, pescar.

Jiul a fost populat cu trei tone de peşte

AJVPS Gorj a concesionat, în această primăvară, de la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură toate apele şi lacurile de pe acestea din judeţul Gorj pe o perioadă de cinci ani. „Până acum nu se ştia clar în administrarea cui se află apele. În această primăvară am făcut o populare de trei tone de peşte pe râul Jiu cu crap şi caras. S-a investit suma de 30.000 de lei, iar această operaţiune se va face anual“, a spus Vasile Tonca.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite