Târgu-Jiu: Gorjenii stau la coadă de frica trichinelozei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depistarea trichinelozei se face cu aparatură de pe timpul lui Ceauşescu
Depistarea trichinelozei se face cu aparatură de pe timpul lui Ceauşescu

Aparatura este de pe timpul lui Ceauşescu şi trebuie oprită frecvent, pentru că circuitele se încălzesc şi riscă să se defecteze. Dar, de teama trichinelozei, gorjenii  ar fi dispuşi să aştepte ore întregi în faţa centrelor.


Medicii veterinari depistează trichineloza cu aparatură veche de pe timpul lui Ceauşescu. „Noi examinăm carnea cu un aparat vechi dinainte de Revoluţie. După câteva ore de funcţionare, trebuie să-l oprim ca riscăm să se defecteze“, a declarat Victor Muja, şeful Circumscripţiei Târgu-Jiu.  Sute de gorjeni stau zilnic la rând cu pungile de carne pentru un control trichineloscopic. Mulţi au început să taie porcii din gospodărie şi, de teama trichinelozei, se grăbesc cu probe la cel mai apropiat centru.
Unii au ghinionul de a nimeri exact în timpul în care aparatul este oprit. „Eu am tăiat azi porcul. În fiecare an vin la centru. Stau şi două ore la coadă de frica trichinelozei. Pentru mine nu contează, e normal să vin cu carnea la control ca să ştiu ce mănânc“, a spus Cristi Cândea din Bălăneşti.  „Ne aşteptăm la o avalanşă de examinări. Din păcate, nu avem aparatură în toate localităţile, pentru că nu dispunem de fonduri. Acestea sunt prevăzute cu un bec ce emite căldură foarte puternică pe ecran şi se încălzeşte. S-a mai întâmplat să se ardă becurile“, a spus directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Gorj Ion Iliuţă.  Un singur aparat de depistare a trichinelozei costă 15.000 de lei. 54 de localităţi din cele 70 ale judeţului Gorj, au centre în care se poate efectua examenul de depistare a trichinelozei. Numai în Târgu-Jiu au fost deschise patru centre, unul este amenajat în incinta sectorului de lactate din Piaţa Centrală.


O nouă metodă de depistare a trichinelozei


În anul 2010, trichineloza va fi depistată prin intermediul unei noi metode.  „Vom trece la o nouă metodă, aceasta se numeşte digestia artificială. Va fi obligatoriu pentru abatoare. În principiu, în centre vor fi folosite tot vechile aparate. Pentru achiziţionarea noilor mecanisme de depistare am avea nevoie de o jumătate de miliard de lei vechi“, mai spune Iliuţă. Anual se sacrifică 80.000 de animale.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite