Târgu-Jiu: Gorjenii reclamă băncile la Protecţia Consumatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Aniţa este nemulţumit de dobânda prea mare
Dumitru Aniţa este nemulţumit de dobânda prea mare

Peste 50 de persoane au depus reclamaţii anul trecut, fiind nemulţumite de ratele pe care trebuie să le achite. Cei mai mulţi datornici la bănci reclamă faptul că dobânzile la creditele contractate au crescut brusc, fără ca cineva să-i anunţe.

Cutoate că în anul 2008, Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorului a aplicat amenzi usturătoare, cuprinse între 30 000  şi 60 000 de lei, băncilor din Bucureşti, care au filiale şi în municipiul Târgu-Jiu, unităţile încă nu s-au învăţat minte şi continuă să îşi păcălească clienţii. Numai anul trecut, 53 de gorjeni s-au plâns comisarilor de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului (CJPC), cu privire la faptul că unităţile bancare i-au înşelat. „În 2009, am aplicat o amendă de 5 000 de lei unei bănci din Târgu-Jiu, pentru că practica un comision nejustificat. Banca a contestat această sancţiune, iar acum ne judecăm cu reprezentanţii acestei instituţii. Avem reclamaţii pentru aproape toate băncile importante care au filiale în judeţul Gorj. Principalele nereguli sunt mărirea dobânzii fără a-i anunţa pe clienţi, introducerea de noi comisioane sau calcularea incorectă a penalităţilor“, spune Mihaela Răducan, director coordonator adjunct CJPC Gorj.


Gorjenii, uşor de păcălit


Salariile şi pensiile mici îi detemină pe gorjeni să apeleze la credite, cu toate că de multe ori regretă acest pas. Motivul? Plătesc împrumutul dublu. „Am un credit la bancă, în valoare de 10 000 de lei, pe care l-am făcut în 2008. Am rate până în anul 2013 şi cred că o să plătesc dublu. Dobânda a fost foarte mare şi am făcut cerere la bancă, să mai scadă din ea, pentru că am pensia mică. Plătesc 360 de lei pe lună, mi se pare extraordinar de mult. Trebuie să achit, nu am ce face, am făcut creditul pentru a îmi ajuta copiii, care nu aveau alte posibilităţi să se descurce“, spune Vergina Oprănescu, o pensionară în vârstă de 67 de ani din Târgu-Jiu. Un alt pensionar din Târgu-Jiu a căzut pradă creditelor bancare. Dumitru Aniţa are 64 de ani şi s-a împrumutat la bancă în urmă cu trei ani. „ Sunt nemulţumit de dobândă, pentru că mi se majorează din ce în ce mai des. Acum a ajuns la 24 la sută. M-am împrumat 2 500 de lei şi plătesc câte 70 de lei lunar, până în 2 013. M-au cam şantajat. N-aş mai face credit la bancă, sunt dobânzile prea mari şi nu ne anunţă când le majorează“, spune bărbatul.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite