Târgu-Jiu: Gorjeanul care cântă ardeleneşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Nicolae Fîciu
Foto: Nicolae Fîciu

Are numai 25 de ani şi se împarte între meseria de dascăl şi cea de interpret de muzică populară. Nicolae Fîciu acoperă, prin cântecele sale, atât zona Gorjului, cât şi a Ardealului.

Încă de mic era pasionat de muzica populară, dar le spunea tuturor că vrea să devină preot. „Aveam în comună un preot care îmi era foarte drag. Şi cum biserica era amplasată chiar în faţa casei părinteşti, mergeam frecvent la slujbe. Visam să devin preot. În acelaşi timp, îmi plăcea să ascult şi muzica populară“, declară Nicolae Fîciu. „Prin clasa a treia urmăream împreună cu bunicul meu, în fiecare duminică, emisiunea  «Tezaur Folcloric». Acolo, am întâlnit interpretul care mi-a plăcut cel mai mult, fiind vorba despre Gheorghe Roşoga. Stând în faţa televizorului, bunicul mă îndemna să cânt muzică populară, sperând că vreodată mă voi întâlni cu Gheorghe Roşoga, ceea ce s-a şi întâmplat. Din păcate, bunicul s-a stins înainte de a-i împlini visul. Din acel moment, am început să studiez repertoriul lui Gheorghe Roşoga şi să particip la toate serbările şcolare, fiind remarcat de directorul şcolii“, mai spune tânărul interpret. La sfârşitul gimnaziului, Nicolae Fîciu şi-a exprimat dorinţa de a deveni preot, însă viaţa sa a luat o altă întorsătură. „La şedinţa de final, profesorii ne-au  întrebat ce liceu vrem să urmăm, iar eu am spus că vreau să mă fac preot. Directorul şcolii a vorbit cu mama să mă dea la Liceul de Muzică din Târgu-Jiu, lucru care s-a şi întâmplat. La Liceul Constantin Brăiloiu făceam parte şi din «Orpheus», corul şcolii“, mai spune Nicolae Fîciu.

Talent descoperit de Nicoleta Lăcătuşu

Odată cu înscrierea la liceu au apărut şi responsabilităţile. „Stăteam în gazdă, dar m-am acomodat uşor. Mi-a fost greu în primele trei luni şi mergeam în fiecare weekend acasă, la părinţi, mai ales pentru a mă ocupa de porumbei. În clasa a XI-a aveam examen la canto popular, atunci când m-a auzit cântând profesoara şi solista de muzica populară Nicoleta Lăcătuşu. M-a luat deoparte şi mi-a propus  să studiez cu ea, ajungând astfel chiar să cântăm împreună“. Din acel moment, liceanul a avut parte şi de recompense financiare. „De-atunci am început să cânt pe la nunţi, reuşind astfel să mă întreţin singur, din punct de vedere financiar. Aveam 17 ani. Primul festival la care am participat a fost «Pe fir  de baladă», unde am obţinut locul doi“, îşi aminteşte interpretul. După ce a terminat clasa a XII-a, acesta s-a îndreptat spre Facultatea de Muzică din Bucureşti. După studiile universitare, Nicolae Fîciu a lucrat la Bâlteni, ca şi profesor de muzică, iar după doi ani a fost chemat să profeseze la Şcoala Populară de Artă. În prezent, acesta lucrează la primul album, care va cuprinde zona Gorjului. Tânărul promite că pe cel de-al doilea album se vor  regăsi numai cântece din zona Ardealului.
Ce-i place:
„Cea mai mare pasiune a mea este aceea de a creşte porumbei. Îmi place să călătoresc, să mă distrez, dar şi să culeg folclor. Mă simt bine atunci când sunt înconjurat de prieteni“.

Ce nu-i place:
„În primul rând, nu suport  oamenii lăudăroşi. Nu-mi place să mă trezesc de dimineaţă şi să aştept atunci când stabilesc să mă întâlnesc cu cineva la o anumită oră. Nu-mi place să fiu stresat atunci când trebuie să fac anumite lucruri.“

La ce vârstă ai început să cânţi?


N.F.: Încă din clasa a treia începusem să organizez serbări, la care urcam şi pe scenă. Pe o scenă adevărată, cea de la Casa de Cultură din Târgu-Jiu, am urcat însă la 17 ani. În prezent sunt solist al Ansamblului Maria Lătăreţu şi profesor la Şcoala Populară de Artă.

Ce rezultate ai obţinut până în prezent?

N.F.: Am obţinut premii la mai multe festivaluri din ţară. Cel mai important pentru mine a fost locul I, obţinut la Festivalul „Liviu Vasilică”, înmânat chiar de către doamna cântecului popular românesc Marioara Murărescu“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite