Târgu-Jiu: Gorjeanul care a antrenat tenismeni în Florida

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Piţian
Ştefan Piţian

A practicat „sportul alb“ 14 ani, iar acum se pregăteşte să-şi ia licenţa de antrenor internaţional la tenis de câmp.

A început tenisul de performanţă la cinci ani, când s-a înscris la Clubul Pandurii Târgu-Jiu. Ştefan crede că aplecarea către sport a moştenit-o de la tatăl său, fost fotbalist. „Tata m-a sfătuit să aleg un sport mai civilizat şi mai nobil“, mărturiseşte tânărul. Cu multă muncă, s-a ataşat de tenis, a acumulat experienţă, iar la 14 ani a câştigat titlul de campion naţional. „Am avut un adversar de temut, Alexandru Luncanu de la Clubul Sportiv Dinamo. Când am urcat pe podium a fost cea mai fericită zi din viaţa mea. Tot în acelaşi an am devenit dublu campion naţional, iar la 16 ani am câştigat titlul de vicecampion“, mai povesteşte tensimenul. Şfetan a participat la numeroase turnee de tenis în ţară, în Europa, precum şi în America.

Predă un tenis modern
 
Urmează cursurile Şcolii Naţionale de Antrenori din Bucureşti, iar în primăvară îşi va lua licenţa de antrenor internaţional de tenis de câmp. A fost component al lotului naţional de juniori timp de zece ani. Avea îndemânare, dorinţă şi mult talent. Îi lipsea ceea ce unui tenismen îi este aproape indispensabil: susţinerea financiară. La 19 ani a renunţat la cariera de jucător în schimbul celei de antrenor. „Ştiam că nu pot sta departe de tenis, aşa că gândurile mele s-au îndreptat spre antrenorat. Am lucrat ca antrenor la lotul naţional, la CSS Craiova, CS Oradea, precum şi la Academia de Tenis a legendarului Nick Bollettieri, din Bradenton, Florida. Aici am descoperit diferite metode de antrenament. În toţi aceşti ani am reuşit să aprofundez tainele tenisului modern“, spune campionul
 Ştefan Piţian care în prezent îşi desfăşoară activitatea la Clubul de Tenis Autocorex, pune mult suflet atunci când se ocupă de pregătirea viitorilor tenismeni, lucru dovedit de rezultatele elevilor săi. „La nici şase luni de pregătire eleva Raluca Ciufrilă a reuşit să cucerească titlul de campioană naţională în proba de simplu, apoi titlul de vicecampioană naţională în echipă, urcând de asemenea şi în clasamentul european. Vreau să ajungă să se claseze în primele 20 pe plan european. Nu am lipsit la niciun concurs de-al ei, considerând că o relaţie bazată în primul rând pe încredere şi respect este primordială pentru un jucător de performanţă“, încheie tânărul. 

tensimen

Ştefan Piţian, alături de eleva sa, Raluca Ciufrilă

Ce îi place: Să călătorească. Adoră expediţiile în aer liber. Îi place să facă sport şi să meargă pe bicicletă. Nu lipeseşte niciodată de la cursurile de baschet, iar în timpul liber practică alpinismul. Deşi nu este un gurmand nu se poate abţine de la dulciuri.

Ce nu-i place: Să consume alcool. Nu-i place snobismul, detestă persoanele care mint precum şi pe cele care cedează uşor în faţa greutăţilor. De asemenea,  nu-i place aglomeraţia.

Care este idealul tău în viaţă?

Ţelul meu este să pot  pregăti jucătorii astfel încât să ajungă printre primii o sută în lume. Deja am elevi cu rezultate remarcabile. Şi autorităţile ar trebui să sprijine sportivii de performanţă pentru că acest sport este unul costisitor, în care trebuie investit mult.

Când ai participat la primul turneu naţional?


A fost pe la vârsta de nouă ani, într-un turneu în Bucureşti. A fost prima mea victorie. Eram la fel de ofensiv pe teren precum tensimenul Pete Sampras, pe care întotdeauna l-am apreciat pentru atitudinea adoptată în teren.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite