Târgu-Jiu: Gigi Mitroi a dat meseria de regizor pe arta picturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pictat peste o sută de icoane, multe dintre acestea regăsindu-se în lăcaşul de cult din localitatea natală. Vrea să se specializeze în pictura murală, iar de-a lungul carierei, a făcut parte şi din lumea televiziunii.

Încă de când era la grădiniţă, Gigi era pasionat de pictură. Atunci, reproducea diverse imagini din ziare şi portretele de pe cărţile poştale. În perioada şcolii generale, pe care a urmat-o în localitatea Negomir, Gigi s-a remarcat prin picturile sale, atrăgând atenţia profesorilor. Începuse deja să picteze peisaje, inspirându-se din împrejurimile satului în care a crescut. „Pictam cu acuarele şi tempera şi realizam, în creion, portrete şi naturi statice pe diferite teme. Lucrările erau apreciate de părinţi şi cunoscuţi, care m-au încurajat să continui în acest domeniu. Îmi aduc aminte că în acea vreme îmi doream foarte mult să devin fotbalist, dar, din păcate, nu am reuşit să îmi îndeplinesc visul“, spune Gigi. După terminarea şcolii generale, Gigi a urmat Liceul Industrial Minier din Mătăsari. În perioada liceului, a continuat să picteze şi a participat la primele expoziţii, organizate de profesorul de limba română Dumitru Dădălău, cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Tot el a fost cel care a decorat atelierele liceului, pictând pereţii acestora cu diferite teme, care reprezentau activitatea desfăşurată într-un atelier mecanic.

A lucrat pe şantiere bisericeşti

După absolvirea liceului, Gigi a urmat şi cursurile Şcolii Populare de Artă „Cornetti“ din Craiova. „În acea perioadă, am început să pictez icoane pe sticlă, lemn şi pânză. Tot atunci, am expus tablouri şi icoane la expoziţii de grup în Craiova. Am câştigat primul premiu la Expoziţia Naţională a Şcolilor Populare de Artă de la Piteşti“, adaugă acesta. În perioda Şcolii Populare de Artă, a avut şi primul contact cu şantierele de pictură bisericească. „Am fost pe şantierul pictorului Gheorge Ecovescu, care lucra la biserica din comuna Negomir, în anul 2000. De la el am învăţat tot ce presupune pictura murală şi pot să spun că mi-a plăcut foarte mult, iar ulterior, acesta mi-a devenit părinte spiritual. Timp de şase ani, am lucrat alături de el în majoritatea localităţilor din judeţul Gorj, unde am contribuit la restaurarea sau pictarea din nou a peste douăzeci de biserici. În aceeaşi perioadă, am reuşit să pictez şi aproape 100 de icoane. Majoritatea le-am oferit cadou, dar multe dintre ele sunt expuse la biserica din localitatea în care am copilărit“, mai spune Gigi Mitroi.În anul 2006, Gigi Mitroi s-a angajat la o televiziune locală. “Prima dată, am lucrat ca şi sunetist. Am fost atras de lumea televiziunii, motiv pentru care am vrut să învăţ mai mult, iar după o perioadă de nouă luni, am devenit regizor de emisie. Am lucrat în televiziune până acum, când m-am hotărât să mă întorc la prima pasiune, şi anume pictura. În prezent, sunt şi student în anul doi la Facultatea de Arte Pastice şi Decorative din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi“, încheie Gigi.

Cum îţi petreci timpul liber?

Pentru că sunt un împătimit al pescuitului, îmi place să merg, de câte ori am ocazia, la diverse lacuri din judeţ, dar şi din afara judeţului. Pescuiesc de când mă ştiu, iar acest sport reprezintă o adevărată relaxare pentru mine. Timpul liber mi-l petrec şi alături de soţia mea, dar şi de cele două fiice, Maria şi Anca.

Care este următorul pas în cariera de pictor?

Consider că în acest domeniu, al picturii, tot timpul descopăr ceva nou. Îmi doresc foarte mult să învăţ şi alte tehnici, iar lucrările mele să fie apreciate la adevărata lor valoare. Aş vrea că picturile mele să reziste în timp şi să poată fi admirate de un public cât mai larg.

Ce-i place


Fotbalul. Mă uit la toate meciurile,iar echipa mea favorită este Universitatea Craiova. Îmi place să pictez şi să admir operele marilor artişti. Îmi place să călătoresc şi să descopăr locuri noi. M-aş întoarce oricând cu plăcere în Spania, pe care am vizitat-o anul trecut. Îmi place ordinea, iar când am timp, gătesc.

Ce nu-i place

Nu suport dezordinea şi locurile aglomerate, motive pentru care nu agreez nici concediile la mare, preferând muntele. Nu agreez prostia şi oamenii leneşi, dar şi persoanele care nu spun adevărul în faţă. Nu îmi plac oamenii cu mai multe feţe, care şi văd doar propriile interese, călcând în picioare orice principii.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite