Târgu-Jiu: Gheorghe Ţuţu Cartianu, poetul pasionat de Sudoku

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Cartianu se relaxează completând sudoku
Gheorghe Cartianu se relaxează completând sudoku

Gheorghe Cartianu, sau Ţuţu, aşa cum îl strigă toată lumea, este pasionat de poezie, dar şi de jocurile de logică, datorită cărora a reuşit să câştige mai multe premii.

Gheorghe Cartianu scrie poezii de la vârsta de opt ani şi a reuşit până acum să compună peste o mie de poezii. „ Am avut un unchi pe care îl chema Matei Bălan şi care cunoştea toate poeziile poeţilor şi le recita în fiecare zi. Atunci m-am apucat şi eu să scriu poezii, văzând pasiunea unchiului meu. Scriu despre natură, despre oameni, despre activităţile oamenilor, iubire, practic, despre tot ce mă înconjoară. Scriu şi poveşti şi întâmplări. Cel mai mult scriu după ora 12.00. Inspiraţia îmi vine din senin, nu mă bazez nimic. Cum imi vine ideea, cum o scriu, ca să nu uit”, spune Gheorghe Cartianu. Îşi aduce aminte şi acum, după 60 de ani, prima poezie pe care a scris-o. „ Am scris multe poezii, cu condeiul pe tăbliţă. Ce s-arăt eu la copii? Că le-am şters cu o cârpiţă”, sunt primele versuri ale acestei poezii.  A încercat să publice şi o carte cu o parte din poeziile sale, printr-o tipografie religioasă, însă a renunţat. „ Nu am bani să public o carte, poeziile mele au apărut doar în reviste şi publicaţii şcolare”, spune acesta.  Gheorghe Cartianu participă în fiecare joi la Cenaclul Scriitorilor şi Poeţilor din Gorj, unde recită poezii, la Casa de Cultură. Are şi cântece scrise, pe care i le-a dat lui Mâţu Stoina şi Mariei Loga, cei doi interpreţi cântând versurile acestuia. Poetul este de părere că poeziile, cu cât sunt mai scurte, cu atât sunt mai importante. „Consider că poeziile nu trebuie să depăşească cinci strofe, m-am străduit ca tot ce vreau să spun să fie cuprins în acele strofe. Dacă în poezia respectivă nu ai un început, un punct culminat şi un sfârşit, aceea nu e poezie”, a mai adăugat Cartianu.


Pasionat de cifre şi jocuri logice


Când era mai mic, a fost pedepsit de părinţi, pentru că scria poezii deochiate şi poezii împotriva partidului. Sora lui era cel care îl pâra. „Când mă duceam cu vitele la păşunat, scriam prin pădure, pe dealuri, pe văi. Mi-am pitulat maculatorul la un conac, ca să nu îl mai găsească sora mea”, spune Ţuţu Cartianu. După terminarea liceului, a făcut doi ani cursuri la Şcoala de Maiştri din Cugir, după care au urmat încă trei ani la Şcoala Electroputere Craiova. S-a angajat la Uzina Mecanică Sadu, unde a fost maistru şi tehnician, iar după 12 ani, s-a angajat la Maşini Unelte ca tehnician proiectări, de unde a ieşit la pensie, în anul 2001. De atunci are şi pasiunea cifrelor. „Am lucrat la normare şi de multe ore se făceau greşeli la calculatoare, şeful meu mă punea să caut greşeala şi eu aveam în mintea mea că greşelile se fac la numerele impare , nu la cele pare. Aşezam pe coloane numere pare şi numere impare şi din acel moment calculatoarele nu au mai greşit la adunări. Îmi place foarte mult să completez Sudoku, careu, rebus, pentru reprezintă o alungare a plictiselii, îmi stimulează memoria”, mai spune Gheorghe Cartianu.


Ce-i place
Îmi place să umblu prin pădure. Când eram mic, am salvat un pui de căprioară, care a crescut alături de caprele meu, nu mai voia să plece, se întoarcea tot timpul acasă când plecam la păscut. Până la urmă a plecat, dar s-ar putea să se fi rătăcit. Îmi place să plantez viţa de vie, să o tai, să o culeg, să fac vinul şi îmi place să plantez pomi, să îi curăţ.


Ce nu-i place
Nu îmi place să mint şi să fiu minţit. Nu îmi place să lovesc oamenii, nu m-am bătut cu nimeni în viaţa mea. Nu îmi place comportamentul unor oameni de pe stradă şi nu suport violenţa.


Care este cea mai mare năzbâtie pe care aţi făcut-o?
„Eram cu o verişoară cu vitele pe deal, aveam 9 ani şi stăteam şi mă uitam în sus, cînd am văzut că într-o scorbură a intrat o pasăre colorată şi cu creastă. Era o pupăză. Am luat-o de acolo şi am băgat-o în traistă, ca să vedem dacă se întoarce din sat la locul de unde am luat-o. În timp ce mergeam spre casă, când am ajuns la prăvălie, am deschis uşor uşa, i-am dat drumul în magazin şi am fugit. Am aflat apoi că şi tata era în prăvălie. El mi-a povestit că au spart o mulţime de sticle până au prins pasărea."


Care este poetul dumneavoastră preferat?

„Deşi scriu poezii despre natură şi animale, cel mai mult îmi place Grigore Alexandrescu. Îmi plac fabulele lui, pentru că reuşeşte să exprime foarte bine realitatea şi traiul românesc. Îmi place şi Mihai Eminescu, dar poeziile scurte, nu cele foarte lungi."

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite