Târgu-Jiu: Gheorghe Paraschivu are grijă de banii statului în judeţul Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Paraschivu
Gheorghe Paraschivu

Ambiţia şi spiritul său analitic l-au ajutat să îşi coordoneze activitatea, reuşind să câştige marea provocare a vieţii sale, cea de a ajunge director executiv al finanţiştilor gorjeni.

În timpul liceului, în clasa a unsprezecea, Gheorghe Paraschivu excela la două materii: fizică şi matematică. Atunci a trebuit să ia o decizie şi să aleagă dintre cele două materii. Deşi profesoara de fizică de la Liceul Economic l-a îndrumat spre inginerie, nu a ales acest domeniu, pentru că în timpul comunismului erau foarte mulţi ingineri. A ales matematica, deşi ruptura a fost una destul de dificilă. A urmat apoi admiterea la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.


Student în tranziţia de la comunism la capitalism


„A fost destul de dificilă admiterea, pentru că erau foarte puţine locuri şi foarte mulţi candidaţi la Finanţe-Contabilitate, însă am reuşit să intru acolo unde îmi doream. A fost o experienţă deosebită, poate cea mai bogată, pentru că era vremea când toate cursurile se schimbau, se trecea de la comunism la capitalism. Practic, profesorii făceau cursurile de la o săptămână la alta. Atitudinea profesorilor era deosebită, pentru că ne considerau aproape egalii lor”, spune Gheorghe Paraschivu. După absolvirea facultăţii, a dat concurs la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj, pe funcţia de inspector la Serviciul de Control. Timp de 6 ani, a ocupat această funcţie. „Pe timpul facultăţii, am căpătat experienţă, efectuând activităţi de revizie contabilă la societăţi private, acest lucru făcând uşoară trecerea de la sectorul privat la cel instituţional”, a adăugat Gheorghe Paraschivu. În anul 2001, a dat concurs pentru funcţia de şef Serviul Control Fiscal, o perioadă care i-a plăcut foarte mult, ocupând această funcţie timp de 4 ani.Anul 2005 a reprezentat o provocare pentru Gheorghe Paraschivu. Funcţia de director executive al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj fiind vacant, s-a prezentat la concurs la Bucureşti şi a câştigat cu laude din partea comisiei. „Nu mi-a fost greu să ocup această funcţie, întrucât cunoşteam tot personalul, ştiam cu ce se ocupă fiecare structură, ca dovadă că activitatea DGFP Gorj a fost apreciată anual. M-am bazat pe comunicare şi transparenţă”, spune acesta. A ocupat funcţia de director executiv până în 2009, în prezent fiind director coordonator adjunct al DGFP Gorj. „Problematica fiscală de zi cu zi se împarte în două părţi: 90 la sută din probleme se rezolvă în 10 la sută din timp şi 10 la sută din probleme se rezolvă în 90 la sută din timp”, adaugă Gheorghe Paraschivu.


Împărtăşeşte tinerilor din experienţa sa


Din anul 2000, este şi cadru didactic asociat la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi. În timpul facultăţii, a făcut parte din Consiliul Profesoral, Senatul Universităţii şi Biroul Senatului, lucruri ce l-au atras către această profesie. „ Am acumulat suficiente cunoştinţe şi vreau să le împărtăşesc şi altora. Merg pe premiza că trebuie să scoţi tot ce este mai bun dintr-un om, să evaluezi un om pentru ce ştie, nu pentru ce nu ştie. Am sala plină la cursuri, pentru că îmi atrag studenţii prin speţele practice pe care le expun, prin exemple concrete întâlnite în viaţa oricărui economist”, a mai precizat Gheorghe Paraschivu.

Ce-i place


Ţine foarte mult la detalii, fiind un spirit analitic şi îşi planifică din timp toate acţiunile. Îi place să citească, să vadă filme bune şi să călătorească. Adoră muzica veche, pe care o ascultă atunci când conduce, pentru că acasă nu prea are timp.


Ce nu-i place


Nu suportă minciună şi îl deranjează persoanele agramate. Nu îi place lipsa de politeţe, din păcate specifică zonei, cu oameni care vorbesc prea tare şi se împing. Evită cât poate de mult locurile aglomerate.


Cum analizaţi activitatea fiscală în judeţul Gorj?


Judeţul Gorj este un judeţ monoindustrial, ponderea în PIB fiind deţinută de minerit şi energie. Din păcate, alte ramuri ale producţiei sunt foarte slab dezvoltate, chiar inexistente. Cele mai mule firme activează însă în domeniul comerţului şi serviciilor. În concluzie, activitatea fiscală din judeţul Gorj nu a cunoscut modificări semnificative în ultimii ani.


Ce v-aţi dori în continuare în activitatea pe care o desfăşuraţi?


Mi-aş dori ca legislaţia din domeniu fiscal să nu se mai modifice atât de des. De asemenea, le sugerez contribuabililor gorjeni să utilizeze internetul în relaţia cu Fiscul, aspect care ar uşura atât munca lor, cât şi pe a noastră.



 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite