Târgu-Jiu: Gheorghe Dolcu Bucătarul care a făcut prima pizza din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De zece ani găteşte specialitatea italiană pentru târgujieni. Cu banii câştigaţi, şi-a deschis un magazin în Frasin, satul natal.

A copilărit în satul Frasin, din comuna gorjeană Vladimir. Când a crescut, părinţii l-au îndemnat să studieze la Liceul Industrial Transporturi Căi Ferate din Craiova. „De la 18 ani am plecat din satul natal pentru un trai mai bun. Nu mi-a plăcut să fiu departe de casă şi de aceea nu am dorit să mă angajez la CFR. M-am recalificat ca brutar, mai apoi ca bucătar“, mărturiseşte Gheorghe Dolcu.

În urmă cu zece ani s-a angajat la o pizzerie din Târgu-Jiu. „Am început să fac pizza, uşor, uşor. La început a fost greu, am ars câteva bucăţi. Îmi tremurau mâinile pentru că preparam pizza în faţa clienţilor. Am lucrat la o pizzerie unde a fost adus primul cuptor pe lemne. De atunci lucrez împreună cu soţia mea. Ea este specialistă în prăjituri. Pe timpul lui Ceauşescu lucra în primul laborator de cofetărie din oraş“, îşi aminteşte Gheorghe. Pe parcurs a făcut un curs de bucătari, timp de şase luni, după care a mers în Italia să înveţe secretele preparării de la un specialist din Napoli. A făcut apoi pizza la mare, în staţiunea Neptun, timp de două sezoane. „Am preparat pizza pentru clienţi din Emiratele Arabe şi tuturor turiştilor străini care veneau la mare, în România. M-au felicitat întotdeauna“, îşi aminteşte Gheorghe Dolcu.

Acum a ajuns să prepare o pizza în şase minute, iar vara, la terase, face acrobaţii spre deliciul copiilor. Este primul specialist în preparatul acestei specialităţi la nivelul judeţului Gorj. Le-a împărtăşit experienţa sa şi altor persoane care au dorit să înveţe meseria, în special tinerilor. „Voi practica meseria asta atâta timp cât mă ţine condiţia fizică. Efortul este mare, trebuie să stau în picioare multe ore, dar îmi face plăcere“, precizează specialistul.

„Aceasta este meseria de care sunt pasionat“

Cu banii câştigaţi, gorjeanul şi-a deschis un magazin în satul natal. „În urmă cu doi ani, am deschis un magazin mixt în satul Frasin, acolo unde m-am născut. Cert este că am plecat de la pizzeria unde lucram ca să mă ocup de magazin. Nu am putut să stau la magazin şi am angajat doi localnici ca vânzători, iar eu m-am reangajat ca pizzer în Târgu-Jiu. Aceasta este meseria pe care o stăpânesc cel mai bine şi de care sunt pasionat“, spune acesta mândru.

În prezent, Gheorghe Dolcu prepară zilnic aproximativ 150 de pizza pentru clienţi, dar se pricepe la orice fel de mâncare. „Când soţia este plecată, eu gătesc ciorbe, tocăniţe, fripturi, orice altceva. Băiatul este răsfăţatul nostru“, încheie Gheorghe Dolcu.

întrebări şi răspunsuri

Care este secretul unei pizza gustoase?
G.D.: O pizza adevărată porneşte de la felul cum este preparat aluatul. Pentru a fi gustoasă trebuie pregătită la un cuptor pe lemne. În al doilea rând, trebuie să punem suflet în ceea ce facem.

S-a simţit criza financiară în pizzerie?
G.D.: Nu, nu s-a simţit. În general, unităţile alimentare nu au fost afectate de criză. Omul se abţine de la haine, de la orice, numai de la mâncare nu.

ce-i place
Să gătească. Adoră să facă pizza. De asemenea, preferă să petreacă timpul liber alături de fiul şi soţia sa. Iubeşte călătoriile, însă are prea puţin timp la dispoziţie.

ce nu-i place
Ipocrizia, minciuna, duşmănia şi răutatea dintre oameni. Nu suportă scandalurile şi certurile. „Sunt un om paşnic, mă simt bine când e linişte şi înţelegere.“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite