Târgu-Jiu: Geamănu Benedict a lăsat handbalul pentru catedră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este profesor de sport de peste 30 de ani. Benedict Geamănu a fost handbalist de performanţă luptând împotriva unor jucători renumiţi de la Steaua şi Dinamo. 

Profil:
Născut: 2 octombrie 1952, comuna Roşia-Jiu, Gorj.
Educaţie: Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti.
Experienţă: 31 de ani în învăţământ.
Stare civilă: căsătorit, o fată de 27 de ani.

 Ce îi place: Sportul, în special handbalul. Îi plac excursiile la munte. De multe ori organizează excursii cu elevii. Cel mai mult apreciază prietenia adevărată bazată pe adevăr, cinste şi respect.

Ce nu-i place: Minciuna. „La clasa unde sunt diriginte i-am învăţat pe elevi să nu mintă ci să spună totdeauna adevărul, indiferent ce s-ar întâmpla“. Urăşte ipocrizia şi duşmănia. Profesorul de sport spune că nu ar putea să facă politică. „Politica de azi este bazată pe minciuni. Unii îşi atacă adversarii şi apoi dau mâna cu ei“.
ADS: Ce înseamnă sportul pentru dumneavoastră?
B.G.: Sportul înseamnă renunţare la multe lucruri, sportul înseamnă disciplină, rigurozitate, dar sunt foarte puţini copii care ar accepta lucrurle astea. Din păcate, copiii acordă mai mult timp calculatorului. 
ADS: Dacă aţi avea posibilitatea ce aţi face pentru dezvoltarea domeniului sportiv ?
G.B:  Dacă aş avea posibilitatea aşatrage cât mai mulţi copii mici către sport şi acorda mai multă importanţă bazei de selecţie aviitorilor sportivi. Toate acestea nu se pot face fără bani.

A absovit 12 clase la fostul Liceu Nr. 2, actualul colegiu Naţional Spiru Haret din Târgu-Jiu. Pasiunea pentru sport o are încă de la liceu când, împreună cu colegii, se implica în diverse manifestări sportive. „Pasiunea pentru educaţie fizică mi-a sădit-o profesorul Nicoale Sandu. A selecţionat un grup de copii, care, pe lângă calităţi fizice, trebuiau să aibă şi rezultate bune la învăţătură. Prin 1969 am promovat în divizia şcolară condusă de domnul Nicolae Sandu. În 1971, alături de ceilalţi jucători am obţinut locul II pe ţară, în divizia şcolară de handbal juniori“, îşi aminteşte profesorul Benedict Geamănu. Mai târziu a fost membrul echipei de handbal seniori „Ştiinţa Învăţământ“. Pe atunci, a fost  prima echipă din Gorj care a promovat în Divizia B. Din pasiune pentru sport a ales să urmeze cursurile Academiei de Educaţie Fizică şi Sport  din Bucureşti.

„Înălţimea a fost un atu“

În perioada studenţiei a jucat în Divizia A de handbal masculin la „Universitatea Bucureşti“. Profesorul consideră că înălţimea a reprezentat un avantaj. „Am 1,97 metri, cred că înălţimea şi stângăcia au fost un atu pentru mine. În echipa de handbal „Universitatea Bucureşti“ am avut ca antrenor pe Eugen Trofin, cel mai bun din ţară, totodată am jucat cu adversari renumiţi de la Dinamo şi Steaua“ mărturiseşte profesorul. O perioadă de timp a fost antrenor al echipei Pandurii Pinoasa, actuala Eergia Pandurii. Imediat după ce a absolvit Academia de Educaţie Fizică şi Sport a fost repartizat ca profesor la o şcoală din Cârbeşti din comuna Drăguţeşti.  „Am înclinat mai mult spre cariera de dascăl pentru că meseria de antrenor nu mai este o meserie sigură în ziua de azi. Am vrut să le insuflu elevilor dragostea pentru mişcare, dragostea pentru exerciţiile fizice care contribuie foarte mult la menţinerea şi dezvoltarea stării de sănătate“. În cei 31 de ani de activitate a obţinut rezultate bune cu elevii antrenaţi special petru competiţiile sportive şclare. Până în revoluţie a format diverse echipe pentru campionatul judeţean printre care „Electromecanica Târgu-Jiu“, cu care a câştigat şapte titluri de campion judeţean.  În prezent este profesor de sport la  Colegiul Tehnic General „Gheorghe Magheru“ din Târgu-Jiu. „Elevii nu prea mai sunt interesaţi de sport, au alte preocupări. În primul rând nu sunt motivaţi, iar în al doilea rând nu mai există nici modele. La nivel naţional nu mai sunt rezultate bune în competiţii, acest lucru face să nu-i atragă pe tineri din Gorj către sport“, încheie Benedict Geamănu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite