Târgu-Jiu: Nuntă tradiţională în costume populare, cai şi căruţe pe Cheile Sohodolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nuntă mai puţin obişnuită a avut loc în acest week-end în judeţul Gorj.

Dodo Lătăreţu, un cunoscut cântăreţ de muzică populară, s-a căsătorit cu aleasa inimii sale, Ancuţa, într-un mod tradiţional.

image

Mirii şi o parte dintre nuntaşi s-au îmbrăcat în costume populare şi s-au deplasat nu cu limuzine sau cu alte automobile de lux, ci pe cai şi căruţe. Cununia civilă a avut loc pe Cheile Sohodolului, rezervaţie naturală, într-un cadru natural deosebit, în locul numit «Nări», o formă creată în stâncă de apă, care se aseamănă cu nările unui animal. Nuntaşii au venit aici călare sau în căruţe.

image

S-au deplasat apoi la locuinţa mirelului tot cu căruţele şi caii, după care au urmat obiceiurile specifice zonei: îmbrăcatul miresei, prinderea florii la ginere, bărbieritul ginerului şi adăpatul miresei. La final, nuntaşii au mers  la biserică, tot în acelaşi mod, în căruţe şi călare, pentru cununia religioasă.

image

S-au căsătorit după şase luni de când s-au cunoscut

Dodo Lătăreţu are 29 de ani, iar Ancuţa Elena este cu zece ani mai tânără, în urmă cu puţin timp absolvind Liceul de Muzică. „Ne-am cunoscut în urmă cu şase luni. Era elevă la Liceul de muzică. Ne-a trebuit puţin timp să ne cunoaştem. Ne-am dat seama că suntem compatibili unul cu celălalt şi ne-am gândit să ne căsătorim. Este ideea mea să ne căsătorim în costume populare şi într-un mod tradiţional. A fost deosebit de frumos să ne jurăm credinţă într-un cadru natural atât de frumos şi poate să fie un exemplu şi pentru cei tineri şi mi-aş dori din suflet să fie urmat şi de alţii“, a spus mirele.

Socrii au fost încântaţi

image

Socrii au fost încântaţi de felul în care mirii s-au gândit să se căsătorească.
Păstrarea tradiţiilor mă încântă foarte mult încât am avut o stare de bine. Sunt foarte încântată şi sper să fie fericiţi“, Cristina Boian, soacra mică.
Sunt mândră de ceea  ce a făcut Dodo, copilul meu, pentru că obiceiruile specifice nu se mai păstrează astăzi“. Mariana Lătăreţu, soacra mare.

A venit din Grecia pentru nunta tradiţională



Dimitrios Hachiopulos a venit din Grecia pentru a participa la nunta lui Dodo şi Ancuţei. „Sunt din Atena şi sunt foarte bun prieten cu Dodo Lătăreţu şi am venit atâta drum ca să fiu prezent la această nuntă frumoasă, care respectă tradiţiile, pe care, atunci când am studiat aici, le-am văzut şi mi-au plăcut. Nunta mi-a plăcut foarte mult şi le doresc tinerilor să continue această tradiţie românescă, pentru că este foarte frumoasă“, a spus Dimitrios Hachiopulos.

image
image

Citeşte mâine în Adevărul un amplu reportaj de la nunta inedită.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite