Târgu-Jiu: Florin Băluţă, poliţistul comunitar care luptă împotriva infractorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează în cadrul Poliţiei Comunitare Târgu-Jiu de patru ani, timp în care a reuşit să avanseze de la funcţa de agent de ordine publică la şef al Serviciului de Intervenţii.

Încă de mic, Florin a fost atras de domeniul militar. „Tot timpul mi-au plăcut ordinea, ţinuta, disciplina, programul fix. Tocmai de aceea am ajuns unde sunt acum, adică în cadrul Poliţiei Comunitare Târgu-Jiu“, spune acesta. După ce a terminat şcoala gimnazială, a urmat cursurie Liceului Industrial Construcţii Montaj, secţia informatică. „Am vrut să merg la Liceul Militar din Ploieşti, însă am renunţat, la insistenţele părinţilor mei, de care eram foarte ataşat“, adaugă lorin. După absolvirea liceului, a urmat cursurile Facultăţii de Inginerie din  cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu.

Explozibilul, interesant

„A fost o perioadă când meseria de inginer era foarte căutată. Am lucrat în domeniu pentru o scurtă perioadă de timp. A fost o experienţă plăcută, dar nu m-a carcterizat“, precizează poliţistul comunitar. După absolvirea facultăţii, Florin a ales, la cerere, să meargă în armată. „ Şase luni mi le-am petrecut la Şcoala de Aplicaţie Geniu Căi Ferate Râmnicu- Vâlcea. Cred că a fost cea mai frumaosă perioadă din viaţa mea. Am învăţat foarte multe lucruri care îmi sunt foarte utile în meseria de poliţist comunitar. A fost şi greu, pentru că specificul unităţii era acela de a construi poduri, drumuri, baraje, fortificaţii şi plantare de mine. Cel mai interesant mi s-a părut să lucrez cu explozibilul. Trebuia să fiu foarte atent, pentru că se puteau întâmpla incidente. Am rămas cu multe amintiri frumoase, dar şi cu multe lucruri interesante pe care le-am învăţat de la specialişti“, spune cu mândrie Florin Băluţă. După terminarea stagiului militar, Florin a schimbat câteva locuri de muncă, iar în anul 2006, a decis să se angajeze în cadrul Poliţiei Comunitare. Prima dată, a fost agent de ordine publică. „ Încă din primele zile de muncă, m-am adaptat şi am reuşit să câştig încrederea colegilor şi a superiorilor. După un an, a urmat un nou examen, pentru funcţia de inspector. După trei ani, sunt şef al Serviciului Intervenţie, la care am lucrat în ultima perioadă“, adaugă acesta. Se ocupă de pregătirea agenţilor, a misiunilor, întocmirea planurilor de pază şi ordine publică pentru anumite obiective. „Este o muncă plăcută, care mă reprezintă. Îmi ocupă majoritatea timpului, dar merită, pentru că satisfacţiile sunt pe măsură. Ne confruntăm cu tot felul de situaţii, începând de la certuri minore sau aplanarea stărilor conflictuale până la tâlhării, scandaluri, menţinerea ordinii şi liniştii publice. Nu de puţine ori, am fost solicitaţi să intervenim la scandaluri destul de grave în barurile din municipiu, dar am reuşit să ţinem situaţia sub control, împreună cu poliţiştii de la Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj şi cu jandarmii“, spune Florin.


Municipiul Târgu-Jiu este un oraş liniştit?


E destul de liniştit, având în vedere că ne facem treaba, atât noi, cât şi celelalte structuri din domeniu. În general, mergem pe prevenire şi în cea mai mare parte reuşim să îi facem pe cetăţeni să înţeleagă că este mai bine să rezolve problemele pe cale amiabilă. Sunt şi cazuri în care trebuie să aplicăm legea.


Care este următorul pas în cariera ta?


Momentan sunt mulţumit cu ceea ce fac şi doresc să aprofundez cunoştinţele dobândite în această perioadă. Nu pot să spun că nu îmi doresc mai mult, dar am timp să avansez şi să invăţ cât mai multe lucruri, deoarce sunt încă în tânăr şi nu cred că am experienţa necesară.


Ce-i place


Sportul, în special fotbalul. Merg la toate meciurile Pandurilor. Îmi plac plimbările în natură şi mai ales la munte. Îmi place să ascult muzică, mă relaxează. Cînd am timp, citesc şi am grijă de fetiţa mea, care are două luni.


Ce nu-i place


Nu suport minciuna şi oamenii prefăcuţi. Nu îmi place că nu am timp să fac tot ce aş vrea. În meseria mea, nu suport hoţii, tâlharii, în general oamenii care încalcă legea. Nu agreez agitaţia şi locurile aglomerate, care mă indispun.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite