Târgu-Jiu: Florentina Culeac, pictoriţa campioană la aruncat zarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florentina Culeac
Florentina Culeac

Face parte din grupul de pictori de la Clubul Persoanelor din Târgu-Jiu, coase goblenuri cu peisaje, iar în timpul liber câştigă concursuri de table şi rummy. 

Ce-i place: Lucrul manual, muzica hip-hop şi lectura. Preferă romanele lui Alexandre Dumas şi cărţile de psihologie. Îi place să utilizeze des computerul, despre care spune că îi este folositor. Şi-a crescut fetiţa urmând sfaturi de îngrijire a copilului de pe internet. 

Ce nu-i place: Răutatea oamenilor din jur. Nu-i place că persoanele cu handicap sunt marginalizate de către comunitate. Urăşte să fie compătimită de alţii şi nu acceptă mila numănui. Este o fire luptătoare şi ambiţioasă.



Florentina s-a născut cu hemipareză pe partea dreaptă. În ciuda handicapului fizic, a luptat mereu pentru a fi printre primii elevi din clasă. Rezultate la învăţătură au fost de excepţie, din clasa I până în clasa a VIII-a Florentina luând premiul întâi.

Mama i-a fost cel mai bun psiholog

A trecut prin multe situaţii dificile, dar întotdeauna a găsit puterea să aleagă soluţia cea bună. „Din cauza defectului la picior şi la mână, am fost arătată cu degetul pe stradă de oameni şi îmi era greu să accept situaţia în care mă aflu. Am mers o perioadă şi la psiholog, dar într-o zi mama mi-a spus că pe lumea asta sunt multe lucruri frumoase pentru care merită să trăiesc şi de atunci văd viaţa altfel“ , mărturiseşte Florentina Culeac. Tânăra a locuit o perioadă la Severin, apoi s-a stabilit la Motru, în Gorj. Visul ei a fost acela de a urma facultatea de drept pentru a deveni judecător, care să împartă dreptatea.

Prima pictură, un îngeraş

 Din generală avea înclinaţie către desen. „Profesoara de desen punea suflet când ne arăta ceva nou la şcoală. De dragul ei am iubit pictura“, povesteşte Florentina. Ca membru al grupului de pictură din cadrul Clubului Persoanelor cu Handicap Târgu-Jiu, tânăra a realizat numeroase picturi pe sticlă, toate făcute cu mâna stângă. Unele dintre ele sunt expuse la sediul clubului din Târgu-Jiu.
„Pentru mine niciodată nu a fost dificil să pictez cu mâna stângă. Prima pictură pe sticlă a fost un îngeraş. Apoi m-am gândit să pictez pe Isus Hristos şi pe Fecioara Maria. Am realizat şi o pictură, pe care colegii mei o văd specială. Este vorba de un pescar aflat în cărucior cu rotile. Acum pictez naşterea Domnului nostru Isus Hristos. De sărbători vom confecţiona felicitări pentru persoanele dragi. Anul trecut, în cadrul clubului, am lucrat împreună cu ceilalţi colegi, coşuleţe din etamină cu motive florale. De mică mi-a plăcut să cos şi să croşetez mileuri. Talentul l-am moştenit de la străbunica mea, care m-a învăţat să fac şi goblenuri. Multe dintre goblenurile realizate de mine le-am dăruit“, spune Florentina Culeac.

A luat „Cupa Suseni 2010“, la table

Florentina este o împătimită a jocurilor de table şi remy. A câştigat locul I la concursul de table organizat în cadrul celei de-a V-a ediţii a „Cupei Suseni 2010“. Competiţia a fost destinată persoanelor cu handicap din judeţul Gorj. „Joc table de mulţi ani şi sunt nelipsită de la concursurile organizate de Asociaţia Perosnelor cu Handicap din Oltenia. Remy îmi place să joc pe internet“, încheie Florentina Culeac. 


Ce înseamnă pictura pentru tine?

Pictura mă relaxează. De aceea fac naveta de două ori pe săptămână până la Târgu-Jiu să particip la cursurile de pictură din cadrul clubului. Aici sunt apreciată pentru talentul meu, chiar mă simt în  largul meu.

Ce îţi doreşti cel mai mult?

Vreau ca autorităţile publice să ne sprijine în vederea găsirii unui loc de muncă. Personal, am fost refuzată de diverşi patroni din cauza handicapului. 



Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite