Târgu-Jiu: Firma braşoveană care a vândut la 14 primării din Gorj scannere mai scumpe de 65 de ori decât în realitate a fost reclamată la Garda Financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Primăriei comunei Urdari a trimis, astăzi, o sesizare la Garda Financiară Braşov împotriva firmei Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată SRL, care i-a vândut un scanner cu suma 10.000 de lei, în condiţiile în care paratul se vinde cu 151 de lei pe Internet.

Primăria Urdari a fost acţionată în judecată de societatea braşoveană pentru neplata sumei de 500 de lei pe lună care reprezintă service-ul pentru scanner-ul cumpărat. „Sunt nişte şnapani. Ne-au păcălit cu acest aparat. Păi l-am plătit în toamnă că ne puseseră poprire pe cont şi acum ne-au dat în judecată pentru că vor să le dăm şi 500 de lei pe lună pentru service“, a spus primarul comunei Urdari, Mihai Calotă. Mai mult decât atât, scanner-ul nu a funcţionat niciodată. „Nu am avut nevoie de el. Nu a funcţionat niciodată că nu am avut nevoie. Atunci când au venit să ne vândă scanner-ul, reprezentanţii societăţii au adus ca pretext o lege prin care primăriile sunt obligate să aibă o arhivă electronică. Ne-am interest pe urmă şi nu era aşa. Nici nu au mai călcat pe aici Au spus că vine să asigure instruirea persoanalului şi au mai apărut“.

image

14 primării din Gorj au cumpărat scanner-ul marca Mustak 1200 Plus II la preţul de 10.000 de lei, în condiţiile în care acesta se vinde în magazinele on-line cu 151 de lei. Achiziţia s-a făcut prin selectare de oferte. Mai mult decât atât, majoritatea primăriilor nici măca nu au folosit aparatele achiziţionate fie pentru că nu au avut nevoie, fie că s-au defectat. În contractul încheiat cu primăriile se specifică şi plata unei sume lunare de 500 de lei pentru întreţinere plus daune de 1500 de euro în cazul rezilierii contractului. În preţul contractului mai intrau programele şi licenţa în sumă de 1.500 de euro pentru primul calculator

Mai multe primării au fost date în judecată

Mai multe primării au fost chiar date în judecată de firma braşoveană Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată SRL. Administratorul societăţii, Răzvan Nicolae, spune că a câştigat procesele cu primăriile comunelor Dăneşti, Urdari şi Băleşti.
Primăria comunei Băleşti a achiziţionat scanner-ul în vara anului trecut, dar după doar câteva luni, calculatorul pe care era instalat s-a defectat din cauza unui virus. Primarul Aristică Paicu nu ştia nimic de faptul că a instituţia a fost dată în judecată: „Păi noi am achitat în toamnă contravaloarea contractului. Eu nu ştiu nimic de vreun proces, pentru că nu am primit vreo citaţie. Calculatorul nu mai merge din toamnă, pentru că s-a virusat calculatorul. Nu ne-a lăsat niciun CD cu vreun program de instalare. O să-i chemăm să reintaleze programul. Mi s-a părut o chestie foarte bună această arhivă electronică şi vom reluat procesul“.
Prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei, spune că primarii au dat dovadă de naivitate: „Probabil că au fost naivi, pentru că ar fi trebuit să verifice mai bine ceea ce cumpără. Mi se pare anormal ceea ce s-a întâmplat mai ales că e şi o perioadă de criză. Dar indiferent, ar fi trebuit să verifice mai bine“.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite