Fata cu amigdalită a murit „de frică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mădălina Tulic a suferit un infarct, posibil de teama operaţiei, susţin medicii. Procurorii consideră că decesul pacientei de 17 ani de la Spitalul de Urgenţă Târgu-Jiu este un caz de moarte suspectă şi au deschis o anchetă.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu au prezentat ieri rezultatele necropsiei în cazul Mădălinei Tulic, tânăra care a încetat din viaţă miercuri, la Secţia ORL, unde fusese internată pentru a fi operată de amigdalită. Concluzia: la numai 17 ani, fata a suferit un infarct miocardic a cărui amploare i-a uluit chiar şi pe medici. În plus, avea şi pancreatită acută, însă doctorii susţin că aceasta ar fi fost consecinţa, şi nu cauza infarctului. Afecţiunea a rămas nedepistată şi la analizele pe care tânăra le făcuse la SJU, înaintea operaţiei, şi la cele din iunie, de la un laborator din Motru.

„Ne-a surprins şi pe noi cauza morţii. Este vorba de un infarct miorcardic acut, care a prins întreg peretele ventriculului stâng, şi de o pancreatită necrotico-hemoragică, aceasta afectând întreg pancreasul, cum rar am putut să văd la un pacient de 17 ani. Infarctul este şi el este extrem de întins pentru un corp atât de tânăr. Nu putea să mai răspundă la manevrele de resuscitare“, a declarat Constantin Pălivan, purtătorul de cuvânt al SJU Gorj. Acesta este primul caz în care un pacient internat la Secţia ORL a unităţii moare în spital.

Verdictul medicilor: „Mădălina Tulic a făcut infarct"

image

Carmen Braia, medicul care a fost de gardă în ziua în care a murit Mădălina Tulic, apreciază că fata a suferit infarctul pentru că era speriată de operaţie. Ea exclude varianta ca injecţia cu amplicilină administrată tinerei să fi jucat vreun rol şi spune că nici necropsia nu a relevat prezenţa unei malformaţii cardiace care să explice de ce a cedat inima pacientei. „A făcut infarct. Probabil că a fost de vină stresul operaţiei, poate ea era o fire mai fricoasă. Tratamentul nu dă infarct. Un antibiotic la 12 ore vi se pare supradoză? Apoi, electrocardiogramă nu se face la un copil de 17 ani. Radiografia era programată în ziua operaţiei. Dacă indica un corp mărit, se făcea examen cardiologic şi EKG, iar operaţia era amânată. Nu i-a pornit inima nici măcar la defibrilare electrică, ceea ce nu se întâmplă la 17 ani. M-am gândit la o marfolrmaţie cardiacă, dar nu, a fost altceva“, a spus Braia. Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală (SML) Gorj au prelevat, totuşi, probe care vor fi trimise la analize în Capitală, pentru a se stabili ce cantitate de medicament i-a fost injectată Mădălinei Tulic.

Adrian Săftoiu, medic gastroenterolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bănie, spune că pancreatita acută poate să ducă şi la apariţia unor complicaţii cardiace. „Bolnavii trebuie internaţi la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. O parte dintre ei ajung să dezvolte complicaţii renale, vasculare, cardiace, adică pot face aritmii, inclusiv infarct, însă în timp“, a precizat Săftoiu.

Părinţii, pregătiţi să facă plângere

Sfâşiaţi de durere, soţii Tulic nu pot crede concluzia la care au ajuns medicii după necropsie, cu atât mai mult cu cât investigaţiile medicale nu relevaseră că fiica lor ar suferi de probleme cardiace sau de o afecţiune a pancreasului. „Făcuse fata analizele la Motru şi nu i-a ieşit nicio boală. Nici nu era sperioasă. Noi vom face plângere împotriva medicilor. Nici măcar nu m-au sunat când s-a întâmplat! M-a anunţat o colegă de salon a fiicei mele. Mi-a zis să vin repede, că i-au făcut fetei o injecţie şi este la Reanimare. După 15 minute, am aflat că a murit“, a relatat Radu Tulic, tatăl tinerei.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu au deschis o anchetă înainte de a primi vreo reclamaţie din partea rudelor fetei. „Ne-am sesizat după ce am fost anunţaţi de SML Gorj şi s-a constituit o cauză penală în acest caz“, a menţionat procurorul Laurenţiu Grecu. Cercetări va derula şi filiala Gorj a Colegiului Medicilor, care s-a autosesizat. „Este un caz extrem de complicat, o excepţie în medicină. E şi pentru noi o enigmă“, a declarat preşedinta instituţiei, Ana Băleanu.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite