Târgu-Jiu: Fagi din Gorj, puşi pe foc în pizzeriile din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

75.000 de euro a câştigat Direcţia Silvică Gorj în  urma lemnului de fag exportat în Italia.  Instituţia trimite săptămânal în Peninsulă un TIR cu lemn de fag, preferat de italieni pentru cuptoarele în care coc pizza pentru că arde lent, fără scântei şi nu alterează gustul mâncării.

Afacerile cu lemn din judeţul Gorj au cunoscut o revigorare uimitoare pe timp de criză. Potrivit  eprezentanţilor Direcţiei Silvice Gorj, anul acesta, cererea de material lemnos a crescut pentru export. O cantitate de aproximativ 1.500 de metri cubi de lemn de fag, provenind din zonele Tismana, Runcu şi Padeş, a fost livrată, până acum, către italieni.

Italienii plătesc 50 de euro pentru un metru cub

Lemnul de fag este folosit în special în pizzerii. „Avem în derulare, până la sfârşitul acestui an, un contract foarte mare cu o firmă din Italia. Săptămânal exportăm un tir încârcat cu circa 24 de paleţi, fiecare având 1,25 metri cubi de lemn. Fiecare piesă trebuie tăiată la măsură, astfel încât să aibă 50 de centimetri lungime. Un metru cub de masă lemnoasă se vinde cu aproximativ 50 de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. Lemnul este folosit în special în cuptoarele din pizzerii şi pentru încălzirea locuinţelor. Producătorii de pizza preferă să cumpere lemn din România, deoarece e mai ieftin şi este superior calitativ celui de acolo sau din alte ţări. Au ales în mod deosebit buştenii de fag, deoarece nu afectează gustul pizzei“, a declarat Constantin Trocan, şeful Biroului Producţie din cadrul Direcţiei Silvice Gorj. Potrivit acestuia, în condiţiile în care cererea va continua să crească, va urca şi preţul lemnului.

image

Paleţi cu lemne sunt încărcaţi săptămânal în TIR-uri şi trimişi în Italia

Gheorghe Dolcu, unul dintre cei mai experimentaţi bucătari din Gorj, şcolit în Italia, spune că lemnul de fag este cel mai bun pentru prepararea pizzei. „Cuptorul cu vatră, încălzit cu lemne de fag, are o contribuţie deosebită la prepararea celor mai bune sortimente de pizza. Fagul se foloseşte pentru că are putere calorică mare, nu arde repede şi nu aruncă scântei. De pildă, cel de brad împrăştie scântei în cuptor, amestecându-se cu ingredientele din pizza. În plus, fumul rezultat din arderea lemnului de fag nu schimbă în niciun fel calitatea mâncării, aceasta nu capătă miros“, a explicat Gheorghe Dolcu. Direcţia Silvică Gorj are în prezent o solicitare şi din partea unei firme din Bulgaria.

Contractele cu străinii, foarte avantajoase

Reprezentanţii ocoalelor silvice spun că preferă contractele încheiate cu firme din Italia, pentru că primesc comenzi ferme şi plata pe loc. Oraşul Tismana dispune de o suprafaţă de peste 10.000 de hectare de pădure de fag, către export fiind livraţi, în 2010, 380 de metri cubi. „Numai anul acesta am câştigat în jur de 70.000 de lei. O parte din sumă este destinată cheltuielilor cu salariile şi carburanţii. Contractele sunt benefice, având în vedere că italienii fac plata pe loc“, a declarat Ion Tăierel, şeful Ocolului Silvic Tismana.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite