Târgu-Jiu: Face ghivece de flori pentru olandezi şi căzi pentru francezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când toată lumea vorbeşte despre criză, la uşa gorjeanului Nicolae Furnigea bat clienţi din toată Europa, iar angajaţii săi nu simt teama că şi-ar putea pierde locurile de muncă. Bărbatul de 52 de ani deţine în oraşul Târgu-Cărbuneşti o fabrică de produse din fibră de sticlă, care exportă marfă în Italia, Belgia, Elveţia, Olanda şi Franţa.

Născut şi crescut în comuna gorjeană Vladimir, Nicolae Furnigea avea numai 14 ani când a luat drumul Capitalei, pentru a urma liceul şi facultatea, în urma cărora a devenit inginer.

Mi-am luat lumea în cap şi am plecat spre Bucureşti. După 10 ani de muncă, am ales să lucrez la Întreprinderea de fabricaţie ascensoare Bucureşti, de unde am plecat în 1992, exact când să fiu numit director tehnic. Am închiriat un spaţiu în Capitală, împreună cu alţi doi prieteni. Eu mă ocupam de mecanică, unul era chimist şi celălalt electronist. Am pus fiecare câte 50.000 de lei pentru deschiderea unei afaceri“, îşi aminteşte Nicolae Furnigea.

Clienţi căutaţi la pas

Pentru a atrage clienţii, Nicolae Furnigea a străbătut ţara în lung şi-n lat ca să-şi promoveze produsele din fibră de sticlă. Ghinionul a făcut ca în anul 2001, exact când firma trecea prin momente de ascensiune, cei trei patroni să afle că trebuie să-şi găsească un alt spaţiu, întrucât cel în care funcţiona mica lor fabrică urma să fie vândut.

image
image

Aveam o cifră de afaceri de un milion de dolari. Pentru că eram din zonă şi ştiam că mineritul se duce de râpă, am decis să cumpăr un spaţiu în Gorj“, spune bărbatul. În anul 2001, după ce a plătit 40.000 de dolari pe o hală în Târgu-Cărbuneşti, inginerul gorjean a pornit la drum, cu cinci oameni care au învăţat să realizeze produse din fibră de sticlă chiar de la şeful lor.

image

Acum, comenzile curg, în ciuda recesiunii. „Am realizat chioşcuri de presă, tobogane de apă uriaşe, furnitură de vagoane, de autobuze, de tramvaie, scaune pentru stadioane, chiar şi pentru «Lia Manoliu». Acum am 18 angajaţi. Totul trebuie să fie perfect. O singură pată pe o cadă, spre exemplu, poate distruge totul“, spune Furnigea.

image
image

Dacă italienii au comandat caroserie pentru Nissan Navara, elveţienii au cerut cuve pentru creşterea peştilor şi căzi de baie cu uşă, iar francezii se află pe lista de aşteptare pentru cabine de duş speciale, destinate persoanelor cu handicap, în care vor avea loc chiar şi în cărucior. Mii de ghivece au ajuns în casele olandezilor.

Prima în clasamentul micilor întreprinderi

Cifra de afaceri a fabricii conduse de Nicolar Furnigea ajunge la 350.000 de euro, iar profitul este de aproximativ 100.000 de euro. Numai pe materiale cheltuieşte lunar 20.000 de euro. Recent, firma sa, care îi poartă numele, s-a clasat pe primul loc în top, la categoria întreprinderi mici. Cât despre promovarea produselor sale, inginerul spune că are un site realizat în urmă cu patru ani.

image

De alte metode de a-şi face publicitate nu ar avea timp, şi asta pentru că francezii vor cât mai repede cabinele de duş pentru bătrâni şi pentru persoanele cu dizabilităţi. „În plus, produsele noastre ne recomandă. Este suficient să avem comenzi ca să fim căutaţi“, încheie Nicolae Furnigea.

image

Nicolae Furnigea vrea să facă panouri solare din fibră de sticlă, mult mai ieftine şi mult mai eficiente decât cele existente pe piaţă

image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite