Târgu-Jiu: FOTOGALERIE/ Străinii strâng ajutoare pentru săracii gorjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania  „Zâmbet pentru mâine“ a început aseară în Piaţa Centrală şi se va desfăşura până pe 26 iunie. 22 de voluntari din 12 ţări diferite au descoperit cele mai nevoiaşe familii din judeţul Gorj.

S-au înarmat cu pliante, cutii pentru depozitarea ajutoarelor, dar şi cu multă răbdare pentru a face faţă refuzurilor gorjenilor, după care au început să le vorbească celor care au venit la cumpărături în Piaţa Centrală din Târgu-Jiu despre campania lor. Este vorba despre 22 de voluntari care au venit la Gorj printr-un program finanţat de Comisia Europeană pentru a desfăşura activităţi benefice pentru oamenii din mediul rural şi nu numai.

image

„În cadrul proiectului transnaţional „Worldwide Active Volunteers in Europe, Asociaţia Regională pentru Dezvoltarea Rurală, în colaborare cu 22 de voluntari din Armenia, Ucraina, Italia, Franţa, Spania, Austria, Danemarca, Portugalia, Sierra Leone, Camerun, Georgia şi Peru derulează în perioada 20-26 iunie iniţiativa «Un zâmbet pentru mâine» care are ca scop creşterea responsabilităţii autorităţilor locale, a agenţilor economici, a cetăţenilor şi încurajarea participării tinerilor în viaţa comunităţii. Proiectul se derulează în Târgu-Jiu şi este adresat către şapte comunităţi: Muşeteşti, Ţicleni, Tismana, Rovinari, Târgu-Cărbuneşti, Novaci şi Bustuchin. Aici au fost identificate un număr substanţial de familii cu probleme sociale. Putem ajuta săracii în multe feluri. Chiar şi cel mai mic efort contează", declară Alexandru Diaconescu, coordonatorul proiectului finanţat din fonduri acordate de Comisia Europeană, prin programul Tineret în Acţiune.

Prea săraci ca să ofere ajutor

Baptiste Pascal- d'Audaux, un armean  de 21 de ani, a ajuns în oraşul Ţicleni, în urmă cu şapte luni, timp în care a căutat familii cu mulţi copii, care se confruntă cu neajunsuri. Pentru el, românii sunt mult mai săraci decât oamenii din ţara lui: „Am venit în Piaţa Centrală şi voi face asta până la finalul campaniei pentru a strânge jucării, alimente, haine pentru o familie săracă din Ţicleni, cu şase copii. Aici, oamenii sunt mai săraci decât la noi".

Baptiste Pascal- d'Audaux le-a explicat oamenilor unde vor ajunge alimentele

image

Tot pentru o cauză nobilă, în Piaţa Centrală din Târgu-Jiu va veni zilnic, între orele 15.00-20.00, şi Giuseppe Lo Presti, un sicilian care strânge alimente pentru o familie numeroasă din Târgu-Cărbuneşti. „Eu sunt aici pentru familia Oprescu. Sunt şase copii şi părinţii acestora, care au nevoie de acest sprijin. Au nevoie de alimente, haine. În Italia este altfel când vine vorba de campanii. Aici, oamenii află despre ce e vorba şi merg mai departe. Când aud de bani şi mâncare, pleacă imediat şi spun că nu au nici ei", mărturiseşte Giuseppe. Acesta va pleca din Gorj peste 20 de zile, la finalul proiectului.

image

Cea care coordonează această campanie este Ganna Kravchuk, o tânără de 24 de ani, din Ucraina. A atras atenţia în mod deosebit africanul Peter Desmond, un voluntar de 29 de ani, din Sierra Leone, care locuieşte de şase luni la Tismana. „Mai am o lună şi plec, dar vreau să ajut oamenii nevoiaşi înainte să-mi iau rămas bun. Primim ulei, zahăr, o pungă de orez, pentru oamenii nevoiaşi contează enorm. Mi-a plăcut foarte mult aici", a precizat vest-africanul.

image
image

Gorjenii s-au mulţumit însă doar să afle despre ce campanie este vorba, au acceptat pliantele, au ascult cu atenţia mesajul străinilor şi au mers mai departe. „Nu am cu ce să-i ajut pe alţii, pentru că nu am nici eu. Mi se pare bună campania, dar suntem cu toţii prea săraci", a declarat Sevastiţa Voicu, o pensionară de 78 de ani.
 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite