Târgu-Jiu: Este olimpică la patru discipline

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Delia Haimana
Foto: Delia Haimana

Fire ambiţioasă, Delia obţine întotdeauna ceea ce vrea şi are o sclipire care o diferenţiază de restul tinerilor de vârsta sa.

Spontană, plină de energie şi mereu cu zâmbetul pe buze. Aşa ar putea fi descrisă pe scurt Delia Haimana, o tânără de 17 ani, care s-a calificat în urmă cu câteva zile la faza internaţională a Olimpiadei de limba şi literatura română, care va avea loc la Constanţa, în luna mai a acestui an. „La concurs s-a pus accent pe creativitate, pe inspiraţia de moment şi pe capacitatea de a sintetiza în patru ore de examen tot ceea ce învăţasem un semestru întreg. Important este că mi-am atins ţelul de a merge mai departe, de a fi olimpică internaţională, detronând toate performanţele de până acum“, declară Delia. Aceasta este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Spiru Haret din Târgu-Jiu. Tânăra este obişnuită să participe la competiţiile naţionale, fiind apreciată atât pentru rezultatele obţinute la limba română, cât şi pentru cele de la istorie.

Iubitul ei, Bogdan, o susţine moral

Încă din clasa a V-a am participat la olimpiade judeţene, însă abia în clasa a VIII-a am reuşit performanţa de a merge la o olimpiadă naţională, la istorie. Anul trecut, în clasa a X-a, am reuşit chiar să particip la două olimpiade naţionale, la istorie şi limba română. În acelaşi timp, am obţinut rezultate importante la nivel judeţean, la matematică şi biologie. Am mers şi anul trecut la Oradea, la olimpiada naţională de limba română, însă faptul că nu am venit cu un premiu m-a ambiţionat, iar anul acesta am citit mai mult, m-am pregătit mai intens şi rezultatul nu a întârziat“, mai spune Delia. Cât timp dedică învăţatului? „Deşi la prima vedere s-ar părea că învăţatul îmi ocupă tot timpul, lucrurile nu stau deloc aşa, pentru că fac totul din pasiune şi asimilez cunoştinţele foarte repede. Dacă am obţinut aceste rezultate, nu înseamnă că nu am timp să ies în oraş cu prietenii sau să mă distrez. Sunt o fire ambiţioasă şi aproape întotdeauna obţin ceea ce vreau. Sunt sociabilă şi îmi ajut prietenii de fiecare dată când apeleazăla mine“, declară cu sinceritate eleva de la Colegiul Naţional Spiru Haret. De şapte luni, aceasta trăieşte o adevărată poveste de iubire alături de prietenul său, Bogdan, un tânăr de 19 ani, care o susţine în tot ceea ce face. „Am avut un ajutor moral foarte mare din partea prietenului meu, Bogdan, cu care îmi împart activităţile, ne sprijinim mai ales în ceea ce priveşte şcoala. Pot spune că el a fost foarte sigur că voi face o imagine bună la olimpiadă şi acest lucru mi-a ridicat moralul. Deşi mulţi ar spune că o relaţie te poate dezavantaja în timpul şcolii, sunt împotriva acestor afirmaţii“, încheie Delia.

Întrebări şi răspunsuri :

Ce reprezintă pentru tine acest statut de olimpică internaţională?

D.H.: În primul rând, am demonstrat că sunt capabilă să fac faţă unui astfel de concurs. Deşi sunt la profi l real, am reuşit să mă afirm la un examen destinat tinerilor înscrişi la profil uman. Cea mai grea probă a fost cea orală, însă datorită acestei probe am învăţat ce înseamnă autocontrolul şi sunt convinsă că nu voi mai avea probleme să vorbesc vreodată în faţa unui public.

De ce ai ales limba română?

D.H.: Am ales limba română pentru că dintotdeauna mi-a plăcut să citesc şi astfel mi-am cultivat creativitatea. Au fost zile în care petreceam ore în şir în bibliotecă, fără să consider acest lucru un sacrificiu.
Ce-i place :
 „Materiile mele favorite sunt istoria, matematica, biologia şi limba română. Îmi place să călătoresc, să ies cu prietenul meu în oraş şi să fac fotografii. Ador peştii şi ascult muzică rock.“

Ce nu-i place :
„Sunt nemulţumită de faptul că nu se investeşte suficient în învăţământ. Nu-mi plac oamenii ipocriţi, mincinoşi şi falşi. Astfel de oameni întâlnesc, din păcate, la tot pasul, însă încerc să-i îndepărtez din cercul meu de prieteni.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite