Târgu-Jiu: Galerie Foto/ Elevii din spatele gratiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

42 de deţinuţi din Penitenciarul Târgu-Jiu, cu vârste cuprinse între 30 şi 62 de ani, sunt elevi în clasele I-VIII. În cadrul penitenciarului funcţionează două clase în care învaţă deţinuţi, elevi în cciclul primar şi în cem gimnazial.

Marian Ene este cel mai tânăr şi, în acelaşi timp, şi cel mai nou dintre cei 42 de elevi deţinuţi. Este elev în clasa a VIII-a. Marian din judeţul Olt, iar în urmă cu două săptămâni a fost transferat la Penitenciarul Târgu-Jiu. 

image

Are de ispăşit o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru viol din care a efectuat jumătate. Era băut atunci când a comis fapta şi este constient că alcoolul a avut un rol determinant. A terminat doar patru clase, pentru că părinţii s-au despăţit şi nu a mai avut cine să se ocupre de educaţia lui. Astfel, Marian a fost crescut mai mult de către bunici. Regretă foarte mult că a renunţat la şcoală şi este convins că, dacă învăţa atunci când trebuia, alul ar fi fost drumul lui în viaţă. Încearcă acum să repare această greşeală din copilărie. „Materiile mele preferate sunt chimia, fizica, matematica şi engleză. Vreau să merg la liceu şi, de ce nu, la facultate“, ne spune elevul din spatele gratiilor.

Deţinuţii sunt marginalizaţi


Marius Radu are vârsta de 32 de ani şi este unul dintre deţinuţii care speră că îşi va putea schimba viaţa cu ajutorul şcolii. Este elev în clasa a V-a şi este printre cei mai buni la matematică. A terminat primul semestru cu media 10.

image
image

Cel mai mare regret pe care îl are este că a abandonat şcoala. A fost condamnat de două ori. Prima dată a primit o pedeapsă cu suspendare pentru falsificare de bancnote, iar apoi pentru înşelăciune cu o filă CEC fără acoperire. A primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare.
Marius Becheru este profesor diriginte la clasa gimnazială din Penitenciarul Târgu-Jiu unde sunt înscrişi 22 de elevi. Acesta este profesor la Şcoala generală Gheorghe Tătărăscu şi a început să le predea deţinuţilor din acest an şcolar. La început, propunerea de a susţine cursuri în penitenciar l-a speriat. Se gândea că o să aibă de a face cu oameni foarte periculoşi, cu reacţii imprevizibile. Cu timpul, a reuşit să le câştige încredea şi elevii deţinuţi vin şi îi cer sfatul în tot felul de probleme personale.

image

„Angajatorii merg din excepţie în excepţie şi, astfel, deţinuţii ajung să fie margializaţi. Mi-am schimbat, după ce i-am cunoscut, modul de a privi această categorie de persoane. Au nevoie de o a doua şansă“.
Profesorul de matematică, Marius Becheru, şi-a schimbat modul de a privi lumea după ce i-a cunoscut pe deţinuţi şi s-a transformat într-un apărator al drepturilor al persoanelor private de libertate. Consideră că în cazul lor se merge din excepţie în excepţie până ajunge să fie marginalizat. Vede acum mai profund situaţia deţinuţilor şi nu mai priveşte problemele într-un mod superficial, aşa cum făcea înainte. Profesorul spune că cea mai mare problemă în procesul didactic este fixarea noţiunilor.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj le asigură deţinuţilor înscrişi la şcoală cadre didactice calificate şi manuale, iar penitenciarul le pune la dispoziţie rechizite. În documentele şcolare, foi matricole şi diplome de absolvire nu se specifică unitatea şcolară unde se efectuează cursurile. Ion Popescu, directorul adjunct al Penitenciarului Târgu-Jiu, consideră că introducerea obligativităţii efectuării cursurilor şcolare este benefică, deşi, la început, unii dintre deţinuţi, în special cei cu vârste înaintate au fost mai nemulţumiţi.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite