Târgu-Jiu: Elevii, iconari de tradiţie Târgul Meşterilor Populari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 30 de elevi din zece judeţe ale ţării participă la Târgul Meşterilor Populari Copii din România. Printre aceştia se numără şi trei tineri surdo-muţi de la Centrul Şcolar Beethoven din Craiova, care sculptează în lemn.

Expoziţia-concurs se desfăşoară în cadrul „Festivalului Naţional Pe Fir de Baladă“. Elevii şi-au expus lucrările la căsuţele de lemn din centrul pietonal al oraşului, acestea fiind admirate de toţi trecătorii. Printre exponate, se numără icoane pe lemn, sticlă şi vatră, măşti, ţesături, cusături şi sculpturi.

image

Judeţul Dolj are trei reprezentanţi la târg, mai exact trei băieţi cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, care sunt surdo-muţi. „Eu practic meşteşugul sculpturii încă din copilărie. Sunt psihologul lor, dar i-am învăţat să şi sculpteze. Având simţul auzului lipsă, şi-au dezvoltat foarte mult simţul artistic. Unii oameni au o reticenţă cu privire la aceşti copii, altora le este milă, dar sunt şi persoane care îi consideră normali“, spune profesorul Ionuţ Smarandache. Printre tineri se numără şi un gorjean din Novaci, care învaţă la centrul din Craiova.

image

„Am 19 ani şi sculptez de trei ani icoane pe vatră. Nu mi se pare greu, este foarte frumos şi mă bucur atunci când iau premii“, explică, prin semne, Bogdan Bălcescu.


Meşteşugari de mici


Printre cele mai interesante meşteşuguri prezente la târg se numără metaloplastia, meşteşug practicat de elevii din judeţul Sălaj.

image

„Se realizează pe foiţă de cupru, iar elementele se detaşează de pe un fond unitar, realizându-se basorelief. Se folosesc instrumente speciale, iar temele sunt icoanele, motivele florale şi geometrice“, spune profesorul Florin Lazăr. Din judeţul Gorj participă şase elevi de la Palatul Copiilor Târgu-Jiu, care au expus icoane pe sticlă, pe lemn şi pe vatră, dar şi sculpturi. Emilia Cătuţ are 13 ani şi pictează icoane pe sticlă de cinci ani.

image

„Noi exprimăm anumite sentimente prin pictură. Durează câteva săptămâni să realizez o astfel de lucrare“, spune tânăra.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite