Târgu-Jiu: UPDATE/ Eleva eminentă a fost găsită moartă în Jiu cu un ghiozdan plin cu pietre în jurul gâtului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva dispărută în urmă cu patru zile a fost găsită, în această dimineaţă, în lacul de acumulare din zona insuliţei din municipiul Târgu-Jiu, chiar  în apropierea locului unde se desfăşurau «Zilele Oraşului». Colegii acesteia iau în calcul varianta conform căreia Raluca Drăuşin şi-a pus capăt zilelor din cauza unei iubiri neîmplinite, îndrăgostită fiind de un student.

Trupul  Ralucăi Drăguşin, în vârstă de 19 ani, a fost zărit, în jurul orei 07.30, de către două persoane care se aflau prin zonă. Cadavrul plutea la suprafaţa apei, iar cei doi au sunat imediat la 112. Lucrătorii Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă Gorj au intervenit cu o barcă pneumatică şi au scos la mal cadavrul. Asupra fetei a fost găsit un rucsac plin cu pietre, pe care aceasta îl legase de gât. Mai mult decât atât, în rucsac s-a mai găsit şi o sticlă de băutură alcoolică. „Pietrele cântăreau în jur de zece kilograme. Urmează să se efectueze analize pentru a se stabili conţinutul sticlei“, a precizat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al  Poliţiei Gorj.


Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă spun că tânăra era decedată de mai multe zile. „Ne-am deplasat cu un echipaj cu medic şi s-a constatat că persoana este decedată de ceva timp. M-a mirat faptul că avea chiar şi ochelarii la ochi în momentul în care a fost găsită“, a spus Florentina Botea, medic la Serviciul de Ambulanţă Gorj .

image

Citeşte şi:

Iaşi: Student dispărut la Ciric după ce a petrecut la balul de absolvire. Pompierii îl caută în apă


Trupul liceenei a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei. Anchetatorii aşteaptă rezultatul, pentru a stabili dacă eleva consumase ceva înainte de a se arunca în barajul de acumulare. „Este foarte important ceea ce se va găsi în sânge pentru a se stabili cu exactitate ceea ce s-a întâmplat şi finalizarea anchetei“, a spus Viorel Caragea, inspectorul şef al Poliţiei Gorj.

Unul dintre bărbaţii care au observat cadavrul spune că a avut impresia, la început, că este vorba de un manechin. „Mi s-a părut că e un manechin. Şi am mai chemat pe cineva. Părea om, după cum arătau picioarele. Am chemat poliţia şi s-a constatat că era persoana căutată de câteva zile. Este tragic“, a spus Andrei Ion.

Gheorghe Gorun, directorul Colegiului Naţional «Spiru Haret», a declarat că este o mare dramă: „Este o situaţie extrem de dureroasă pentru familie, colegi şi dascăli. Este în primul rând o mare dramă. Cred că sunt o mulţime de imponderabile prin trecerea prin viaţă a unui om pe care nu le putem prevedea. E un motiv serios de meditaţie pentru cei care se ocupă de actul educaţional. E nevoie de mai mulţi psihologi, dar pentru ea nu a solicitat nimeni o consiliere. Această laicizare extremă a societăţii contemporane cade foarte rău“.

Laura Ciocoiu, psiholog psihoterapeut, a declarat că tinerii care ajung în sutuaţia de a-şi lua viaţa trăiesc o depresie cumplită cauzată de lipsa de comunicare: „Sunt mulţi adolescenţi care trec prin situaţii de criză, pentru că nu mai au o scară de valori care se manifestă la toate nivelurile din societate. Probleme sunt de natură emoţională, de felul în care ajunge să perceapă propria viaţă, prietenii şi societatea. E clar că se ajunge la acest gen în urma unei depresii foarte puternice, pentru că sinuciderea este ultimul stadiu al unei depresii, când persoana nu mai găseşte un punct de sprijin nici în interior, şi nici în exterior. Nu mai avea nici sentimentul propriei valori. Se poate ajunge aici din cauza lipsei de comunicări cu o persoană apropiată sau cu părinţii“.

BACKGROUND

Raluca Drăguşin, în vârstă de 19 ani, părea o elevă aflată în faţa unei cariere de succes. Liceana, elevă în clasa a XII-a la profilul filologie-istorie de la Colegiul Naţional «Spiru Haret», fusese admisă la cinci universităţi din Anglia şi îşi dorea să ajungă să studieze la una dintre acestea.

image

Raluca avea însă o fire introvertită şi era frământată de tot felul de gânduri negre. Aceasta a dispărut fără urmă din seara zilei miercuri, 18 mai, nu înainte de a-i trimite un mesaj de pe telefonul mobil pe adresa de e-mail a un ei colege în limba engleză prin  care o anunţa că pleacă să-şi pună în aplicare planul de a se sinucide: «You're going to be my messenger, darling. They'll probably look for me, sooner or later. Tell them I've gone to fulfill my plans, meaning suiciding, you know. Să le spui şi că-mi pare rău - pentru ei. Mulţumesc!». (N.r. - Vei fi mesagerul meu, dragă. Probabil că mă vor căuta, mai devreme sau mai tarâziu. Spune-le că am plecat să-mi îndeplinesc planurile, adică de a mă sinucide). De atunci, Raluca a dispărut, iar telefonul său mobil nu a mai sunat de atunci.

Îşi făcuse un plan de sinucidere

În ultimul timp, eleva era foarte deprimată şi îşi dorea să dispară fără urmă atunci când va avea 40 de ani. Aceasta i-a povestit colegei de bancă faptul că îşi făcuse un plan de a se sinucide, dar, astfel încât, să nu fie găsită în niciun fel.

image

Câteodată era foarte abătută şi spunea că nu mai suportă viaţa. În urmă cu lună, mi-a spus că are un plan ca pe la vârsta de 40 de să se sinucidă, dar să nu fie găsită niciodată. M-a întrebat că, dacă ar arde, ar mai rămâne ceva din ea sau, dacă s-ar arunca în apă, ar mai fi scoasă la mal. A spus că până la urmă tot mai bine e să se arunce în apă. I-am cerut să nu se mai gândească al asemenea lucruri“.

Admisă la cinci universităţi din Anglia

Colegii nu înţeleg ce s-a putut întâmpla, mai ales că Raluca îşi dorea să studieze în Anglia. „Era o persoană timidă şi nu deranja pe nimeni. Am fost şi eu admisă la o universitate din Anglia, dar nu vroiam să mearg, iar Raluca a încercat să mă convingă să mergem împreună. În ultimul timp se îndepărtase pentru că încerca să nu fie o despărţire foarte dureroasă atunci când va pleca în Anglia“, a spus Diana Panfiloiu, colegă.

Cartea „Magazinul de sinucideri“, găsită pe noptieră

Cert este că în garsoniera din Târgu-Jiu în care Raluca locuia cu o mătuşă şi o verişoara s-a găsit o carte pe care liceana a citit-o: «Magazinul de sinucideri». Romanul prezintă poveştile membrilor unei familii de sinucigaşi, care credeau că viaţa este o deziluzie şi trebuie curmată cât mai repede, astfel că îşi deschisese şi o afacere cu diferite obiecte destinate sinuciderii. „A primit cadou această carte“, ne-a precizat Diana Panfiloiu.

 Adeptă a muzicii rock

image

Raluca era o adeptă a muzicii rock, iar acest lucru nu era văzut cu ochi buni de sora ei. „A început să iubească această muzică în urmă cu doi ani când a fost la olimpiada naţională de logică de la Craiova şi a fost la un concert de muzică rock. Se îmbrăca în negru şi avea tot felul de accesorii. Am constatat o schimbare în privinţa modului de a arăta, dar nu şi în cel al comportamentului“, ne spune Daniela Drăguşin, sora liceenei dispărute.

Însetată de cunoaştere, dar izolată

Şi colegii spun că Raluca se izolase pentru că frecventa un club unde se asculat acest gen de muzică, dar că mereu era însetată de cunoaştere şi de lectură.

image

Nu prea mergeam cu ea în Clubul Piano, pentru că nu vroiam să se simtă stânjenită, pentru că noi nu ne îmbrăcam ca rockerii. Accepta pe toată lumea în jurul ei, dar nu vroiam să se simtă deranjată. Nu îşi putea face prieteni din rândul celor care nu ascultă această muzică. Vorbea în ultimul timp mai puţin ca de obicei. Citea foarte mult, chiar şi în pauze. Era însetată de cunoaştere. Citea orice fel de carte, în special cele de filosofie, şi discuta despre acestea. Mi-a spus că-i pare rău că nu a citit mai multe poezii. Nu am văzut-o să plângă. Era destul de echilibrată. Acum două săptămâni m-a strâns brusc în braţe“, ne povesteşte Andreea Cătuţoiu. Raluca nu avea un prieten.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite