Târgu-Jiu: Elena Popescu a lăsat fizica pentru a împărţi dreptatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoare în cazuri de divorţ, nu vrea să vadă familii destrămate, aşa că militează mereu pentru împăcare.

Ca elevă, a avut rezultate de excepţie. Încă din gimnaziu era pasionată de ştiinţele exacte, în special de fizică, materie la care a şi participat la olimpiadele naţionale. Era deci firesc ca, după ce a absolvit Liceul Ecaterina Teodoroiu la specializarea Electrotehnică, să urmeze cursurile Facultăţii de Fizică din Bucureşti. A revenit apoi la Târgu-Jiu, pentru a preda, ca profesor suplinitor, materia pe care o îndrăgea atât de mult, dar şi limba engleză, chiar la liceul la care studiase. S-a văzut însă nevoită să se reorienteze în privinţa carierei. „Mi-am dat definitivatul în  învăţământ, dar nu erau posturi pentru titulari şi m-am gândit să studiez Dreptul“, mărturiseşte Elena Popescu.


Vrea să schimbe sistemul


În anul 1997 a participat la concursul pentru ocuparea unui post de judecător. „Era mare nevoie de oameni în justiţie şi am profitat de această şansă. Am lucrat o perioadă pe cauze civile, apoi m-am specializat în dreptul familiei. Judec cererile de divorţ şi, de fiecare dată, încerc să-i sfătuiesc pe oameni să se împace. E greu pentru un părinte să-şi crescă singur copiii. Multe divorţuri pornesc de la faptul că unul dintre soţi pleacă la muncă în străinătate. Mă implic sufleteşte în tot ceea ce fac, pentru că de mine depinde soarta unor oameni“, spune judecătoarea. A fost purtător de cuvânt al Judecătoriei Târgu-Jiu, iar din 2007 ocupă funcţia de vicepreşedinte al instanţei.
Elena Popescu este singurul judecător din Gorj care candidează pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii. „Acolo voi putea face propuneri pentru îmbunătăţirea sistemului judiciar, ale cărui realităţi le cunosc bine. Voi lupta pentru transparenţa actului în justiţie şi pentru independenţa acesteia“, încheie Elena Popescu.


Care sunt lucrurile pe care le detestaţi cel mai mult?


Situaţia actuală din ţară, care face ca mulţi tineri de valoare să plece la muncă în străinătate, şi insecuritatea socială în care trăim. Sunt multe domenii în care nu cei mai capabili oameni ajung în vârf.


Care vă sunt priorităţile?


Am pus mereu pe primul loc familia. Copiii mei sunt cei mai importanţi pentru mine. Ei îmi dau putere să merg mai departe şi îmi aduc cele mai mari satisfacţii.


Ce îi place: Să petreacă mult timp în natură şi să ajute oamenii. Îi place să comunice şi să înlăture situaţiile tensionate, prin diplomaţie. Adoră călătoriile la munte şi liniştea. De asemenea, îi place să vadă oameni noi şi obiceiuri noi.


Ce nu-i place: Bârfele. Nu-i place atunci când unii oameni sunt judecaţi de alţii la nivel de bârfă. „Evit bârfele pe cât posibil, cred că doar Dumnezeu poate judeca pe fiecare în parte. Contează foarte mult să lucrez cu oameni de încredere“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite