Povestea impresionantă a omului care a deschis şi a închis toate cinematografele din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul este fericit că Victoria va deveni Cinema 3D
Bărbatul este fericit că Victoria va deveni Cinema 3D

Ioan Duţică, un bărbat de 71 de ani, a fost cel care a înfiinţat 135 de cinematografe în 1964, în toate comunele, pentru ca după Revoluţie să rămână doar cu Victoria.

Viaţa în cinematograf e frumoasă, pentru că lucrezi cu fel şi fel de oameni, aşa începe să descrie Ioan Duţică cele cinci decenii petrecute în slujba filmului. Pasiunea pentru această meserie a descoperit-o la 10 ani. „O caravană s-a oprit în satul meu natal şi a rulat Căderea Berlinului. Nu-l uit toată viaţa, parcă am avut o chemare”, a mărturisit bărbatul de 71 de ani.

După o copilărie fericită în comuna natală Drănic, din Dolj, la 17 ani şi-a urmat pasiunea descoperită la o vârstă fragedă şi a plecat departe de familie, tocmai în judeţul Constanţa, unde a fost detaşat ca operator proiecţionist după absolvirea şcolii. Şi tot atunci a avut parte de aventura vieţii sale. „N-am putut să intru în Mangalia, nu aveam buletin de oraş de frontieră. Atunci Constanţa era considerat oraş de frontieră, iar Mangalia era chiar pe graniţă, în 1957. Grănicerii m-au oprit, deşi aveam repartiţie. M-am întors la Constanţa şi directorul a zis «ce să fac băi copile cu tine, înapoi n-am voie să te trimit, hai să deschidem cinematograf la Medgidia, dar te descurci singur, cu gestiune de bilete,cu totul». Îmi era teamă, nu lucrasem cu banii“, a povestit Ioan Duţică. La Medgidia a început prima zi de lucru pe 29 iulie 1957. Punea filme într-o grădină de vară, însă totul a durat până în toamnă când, din cauza frigului, era imposibil să continue. A fost detaşat la Hârşova. „Am stat acolo până în 1959, era greu departe de casă, corespondam cu părinţii numai prin scrisori, am făcut multe cereri la sentiment şi mi-au aprobat să vin la Segarcea, la opt kilometri de părinţi, ca şef de secţie, dar după un an m-au luat în armată”, a mai spus Ioan Duţică.

„Ieşeau ca din saună după filmele indiene“

După un an de armată a găsit postul din Segarcea ocupat, fiind nevoie de detaşarea sa într-o altă localitate. A ales în 1964 Târgu-Jiul şi a început să înfiinţeze câte un cinematograf, două sau chiar trei în fiecare comună din Gorj. „Victoria era deschis din 1959, cinematograful Dacia l-am făcut eu. Începuse cineficarea,  trebuia să facem cinematogafe în toate satele, erau decat 5 atunci în tot judeţul. Am început o muncă titanică de infiinţare, aproape zilnic apărea câte unul,  nu puteam face faţă. La filmele indiene, la Cinema Victoria, aveam 400 de locuri şi mai băgam 600 în picioare, ieşeau ca din saună  la final”, a mai mărturisit operatorul proiecţionist.

Tot la Târgu-Jiu şi-a întâlnit şi marea dragoste, în iulie 1964. Pe 16 noiembrie s-au şi căsătorit. După Revoluţie, tot el a fost cel care a tras cortina peste toate cinematografele înfiinţate, întrucât numărul clienţilor scăzuse drastic, rămânând doar Victoria şi Dacia. „A trebuit să închidem până au mai rămas 2, din 135 în comune şi 10 în oraşe. Era mult şi două, erau cheltuieli mari, televiziunea câştigase teren. Am ales Victoria”, a încheiat Ioan Duţică. Din îmbulzeala de altădată au mai rămas acum doi pensionari şi peste300 de scaune libere la fiecare film. Exact când să-şi dea demisia şi să tragă cortina şi peste ultimul cinematograf a fost anunţat că Victoria va deveni în martie 3 D şi va purta numele lui Sergiu Nicolaescu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite