Târgu-Jiu: Edilii rupţi de lumea virtuală sunt ameninţaţi cu amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii gorjeni riscă amenzi deoarece nu ţin cont de legea care prevede ca fi ecare localitate să aibă site. 26 de comune gorjene nu au nici măcar pagini de internet, iar Direcţia de Finanţe Publice Gorj ar putea trece în curând la amenzi.

Mai mult de un sfert dintre administraţiile locale din judeţ nu s-au conformat noilor reglementări şi nu au încă un site. Chiar dacă numărul utilizatorilor de internet în mediul rural este foarte mic, potrivit unei legi în vigoare din ianuarie, înfiinţarea unui site al instituţiei este obligatorie pentru toate primăriile. Până la 18 aprilie, administraţiile erau obligate să posteze bugetul, situaţia finaciară asupra execuţiei bugetare trimestrială şi anuală, registrul datoriei publice locale şi  programul de investiţii. Aceste informaţii financiare trebuie publicate şi pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Reprezentanţii Prefecturii Gorj au întocmit o listă cu primăriile care nu au pagină de internet şi una cu primăriile care au postat informaţiile financiare.

44 de edili ţin bugetul pe hârtie

26 din cele 70 de primării din Gorj nu au pagină web. Pe de altă parte, 22 dintre instituţii au postat informaţiile solicitate doar pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu şi pe cel propriu, cum prevede legea. „Începând din iunie se va lăsa cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei“, transmite prefectul Liviu Andrei, reprezentantul Guvernului în teritoriu. Câţiva dintre edilii din Gorj spun că site-urile instituţiilor pe care le conduc sunt în lucru şi nu au apucat să publice situaţiile financiare. „Am luat legătura cu o firmă din Târgu-Jiu şi, momentan, se lucrează la site. Am plătit 2.500 de lei pentru a-l pune în funcţiune. Cetăţeanul trebuie să fie informat, dar nu sunt de acord cu amenzile“, a spus Pantelimon Todea, primarul oraşului Novaci.

Puţini săteni din Aninoasa au internet

 În comuna Aninoasa, dintre cei 4.351 de locuitori doar 200 au internet prin modem sau telefonie fixă, aşa că doar aceştia pot verifi ca on-line bugetul primăriei. „Majoritatea locuitorilor au vârste înaintate, dar informaţiile astea le-am adus la cunoştinţa publicului când le-a solicitat“, a declarat Ilie Petroi, edilul din Aninoasa.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite