Târgu-Jiu: Dumitru Florescu a proiectat 10.000 de apartamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cel mai cunoscut arhitect din judeţul Gorj, serviciile sale fiind solicitate de-a lungul timpului de nenumăraţi oameni.

A descoperit pasiunea pentru desen pe vremea când era la şcoala primară, în Balta Albă. Învăţătoarea l-a sfătuit să se facă arhitect. „Atunci am auzit prima dată de această meserie. Îl desenam pe Stalin, desenam Kremlinul şi am făcut şi decorul la sărbătoarea noastră de copii“, spune arhitectul Dumitru Florescu. A urmat Şcoala Tehnică de Arhitectură din Bucureşti. „Îmi aduc şi acum aminte cu zâmbetul pe buze de cărămidă. Da, mama noastră e cărămida, profesorul ne-a desenat-o pe tablă şi ne-a spus că o să facem treabă cu ea“, adaugă arhitectul.
A studiat urbanismul, designul, scenografia, arhitectura civilă şi industrială. „Pe perioada facultăţii, m-a ajutat foarte mult domnul profesor Octav Doicescu, care a fost arhitect, una dintre marile realizări ale dumnealui fiind proiectarea cartierului de la Arcul de Triumf“, mai spune Dumitru Florescu. 
După facultate, a fost repartizat la Institutul de Proiectare Carpaţi. A petrecut 14 luni pe litoral, la Pădurea Comorova, care acum este staţiunea Neptun. Apoi a lucrat la IPACH, în cadrul construcţiilor hidrotehnice, iar un an şi jumătate a fost proiectant  la Porţile de Fier.

A proiectat hoteluri, biserici, blocuri şi primării

A ajuns prima dată la Târgu-Jiu în 1969, unde a stat trei zile, pentru o lucrare de pe Cheile Sohodolului. A revenit în Gorj pe 15 mai 1970 unde a şi rămas. „Când am venit aici, am fost proiectantul-şef al judeţului Gorj timp de un an“, a adăugat arhitectul.
Dumitru Florescu a proiectat planul urbanistic al Târgu-Jiului modern, alături de alţi proiectanţi. „A fost greu să găsesc oameni buni şi să îi menţin. Mi-a plăcut de la început cum arăta municipiul, pentru că reprezintă oraşul târg de sub munte. Era romantic, idilic, cu case foarte frumoase, dar la scară mică. Se impunea să creez o bază serioasă pentru extracţia de cărbune şi petrol, o platformă industrială, transport în comun, feroviar, parcuri, grădini şi mai ales toată partea edilitară“, spune Dumitru Florescu.
De-a lungul carierei sale, a proiectat zece mii de apartamente, hoteluri, primării, bănci, două biserici la Rovinari şi Motru, a extins clădirea Colegiului Vladimirescu. Ultima lucrare importantă a fost proiectarea centrului pietonal al municipiului, a cărui modernizare este încă în plină desfăşurare.

Ce-i place

„Să călătoresc. Am văzut aproape toate capitalele Europei, mai puţin Berlinul. Iubesc lucrurile frumoase, ador femeile. Mă simt bine când citesc. Ultima carte citită este scrisă de Nicholas Mousley, despre dragostea autorului faţă de o evreică.“

Ce nu-i place


„Nu suport mitocănia. Nu mă simt bine când ţin regim, dar nu am ce să fac. Detest că nu pot fuma şi bea ce vreau, pentru că am probleme cu inima. Aş vrea să am nepoţi.“

Întrebări şi răspunsuri


Cum ar arăta casa perfectă în care aţi locui?
D.F.: Casa mea ar fi numai parter, cu trei laturi. Aceste trei laturi ar trebui să formeze un coridor de sticlă care să dea într-o grădină cu o arteziană verde, cu flori, iar din orice cameră să poţi intra în această grădină. Ar avea un living mare, două camere de oaspeţi, două dormitoare cu băi individuale şi o bibliotecă-birou.

Ce regretaţi că nu aţi făcut din punct de vedere profesional?
D.F.: Regret că nu am câştigat un concurs. A existat o competiţie în Anglia, pentru care mi-am dat tot sufletul. Două luni am lucrat la un proiect cu nişte prieteni, era vorba despre un lanţ de magazine Salsbury, cu care am ocupat locul 16 din 80 de participanţi. Au câştigat doi polonezi care aveau idei asemănătoare cu ale noastre.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite