Târgu-Jiu: Dresează ciobăneştii să găsească infractorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 16 ani, se ocupă cu dresajul câinilor de urmă ai Poliţiei Târgu-Cărbuneşti, reuşind să prindă cu ajutorul lor zeci de infractori.

A iubit dintotdeauna animalele, însă tainele dresajului canin le-a descoperit în urmă cu 16 ani, când a participat la cursurile desfăşurate la Centrul Chinologic Sibiu. Sorin Cîrstea a pornit la drum cu Ledo, un Ciobănesc German specializat în urmele de miros. După zece ani de activitate poliţienească, patrupedeul a decedat, iar în locul lui a fost adus Fen, un alt Ciobănesc German, care este antrenat timp de şase ore pe zi pentru prinderea infractorilor. „Pe Lego îl aveam la Târgu-Cărbuneşti din 1994 şi a decedat în 2004. Cu ajutorul lui am reuşit să prind mulţi hoţi, dar şi un deţinut evadat. Bărbatul se afla la punctul de lucru de la Bălăneşti, iar Lego ne-a ajutat să-l prindem la Licurici. După ce a murit, l-am adus pe Fen. Cu el am prins trei infractori. Acesta ne-a ajutat să găsim mai multe indicii pentru depistarea tâlharilor, dar şi să ne dăm seama că o bătrână a înscenat un furt“, mărturiseşte poliţistul.

image

Din 2007, Sorin lucrează la Biroul Serviciului de Criminalistică din cadrul Poliţiei Târgu-Cărbuneşti, unde este subofiţer conductor câine de urmă, având în subordine 14 posturi de poliţie arondate acestui oraş.

Caută dispăruţi şi infractori

Câinele Fen este de mare ajutor când vine vorba de persoane dispărute. „Săptămâna trecută a fost sesizată o dispariţie la Jupâneşti, iar Fen ne-a prelucrat urmele până când am ajuns la staţia CFR, până în locul în care a fost găsit ciomagul unei bătrâne date dispărută. După două zile de la sesizare, aceasta a revenit la domiciliu şi s-a confirmat că a mers pe acel drum“, a spus Sorin Cîrstea. După şase ore de antrenament, Fen se odihneşte chiar în curtea stăpânului său, fiind răsplătit cu hrană de calitate pentru fiecare comandă. „Îl ţin acasă. Avem în fiecare zi şase ore de dresaj“, încheie cărbuneşteanul.

Cum aţi ajuns să dresaţi câinii Poliţiei Târgu-Cărbuneşti?


Fac asta din 1994, când am fost la primul curs de dresaj canin, la Centrul Chinologic Sibiu, după care am lucrat la Biroul de Investigaţii Criminale Târgu-Cărbuneşti. Chiar în anul în care am participat la acel curs, l-am primit pe Lego, un câine cu ajutorul căruia am reuşit să prind mulţi hoţi. În 1997, Lego a ajutat şi la prinderea unui deţinut care a evadat de la punctul de lucru Bălăneşti.

De unde pasiunea pentru cariera militară?

De mic copil îmi doream să devin poliţist, fără să am pe cineva în familie care să fi urmat această meserie. Îmi plăceau foarte mult şi animalele, iar comandantul de la acea vreme, domnul colonel Constantin Ciobanu, m-a întrebat dacă mi-aş dori să dresez un câine de urmă şi nu am mai stat pe gânduri. Până în prezent, m-am ocupat de doi câin - Lego, care a murit în 2004, şi Fen, pe care îl am în grijă acum.

Ce-i place
„O altă pasiune a mea este pescuitul, dar timpul nu îmi permite să fac asta foarte des”.

Ce nu-i place
„Nu suport minciuna şi faptul că oamenii nu-şi respectă promisiunile făcute“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite