Târgu-Jiu: Dorin Taşcău, directorul pentru care elevii au făcut grevă, atunci când a fost schimbat din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Taşcău, director CNTV
Dorin Taşcău, director CNTV

Profesori de matematică, director al Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu, director şi fondator al Univestităţii Spiru Haret, filiala Târgu-Jiu, om de afaceri şi consilier local, Dorin Taşcău a reuşit în viaţă datorită matematicii, care, spune el, i-a organizat destinul.

Dorin Taşcău a ştiut încă din clasa a şaptea că va încerca să devină profesor de matematică, pentru că îi plăcea această materie. În vacanţe, mergea mereu la şcoala unde lucrau părinţii lui şi atmosfera aceea de „libertate” a dacălului l-a făcut să aleagă acest drum. După ce a terminat şcoala generală, a urmat cursurile Liceului Tudor Vladimirescu. „Un grup masiv de la Şcoala 3 a venit atunci la Liceul Tudor Vladimirescu, care s-a constituit în nucleul unei clase a noua, care a avut rezultate foarte bune, fiind o generaţie confirmată în viaţă. În liceu, eram foarte mulţi pasionaţi de matematică. În anii ’80 nu prea erau alte tentaţii, totul însemna şcoală şi fotbal”, spune Dorin Taşcău. După liceu, a fost recrutat în armată, la o unitate din Buzău, perioadă pe care Dorin Taşcău o consideră una grea, din prisma trecerii bruşte de la libertatea liceului la severitatea unui regim militar, însă nu regretă nici acum acele moment.


Director al liceului la care a învăţat


A urmat apoi Facultatea de Matematică din Bucureşti, unde a avut posibilitatea să înveţe de la profesori renumiţi. „A fost o perioadă frumoasă, în care mărturisesc că am trăit din plin. După absolvirea facultăţii am avut norocul să prind, prin repartiţie , un post la Liceul Forestier din Târgu-Jiu, unde am fost profesor cinci ani şi director adjunct în ultimul an. Din toamna lui ’90 am predat şi am fost director adjunct la actualul Liceu Gheorghe Magheru, până în ’92, când am venit la Liceul Tudor Vladimirescu şi, întâmplător sau nu, chiar în locul fostului meu profesor de matematică, Ion Bălăveanu, pe care îl respect enorm ”, spune Dorin Taşcău. Din 1997, a preluat conducerea liceului, ulterior devenit colegiu. „Au urmat zece ani de activitate intensă, cu multe realizări, atât pe plan professional, cât şi pe plan social. În 2004, am înfiinţat şi Centrul de Învăţământ la Distanţă Spiru Haret, pe care îl conduc şi în prezent. În toată această perioadă, am fost preocupat de dezvoltarea liceului, dar nu am uitat niciodată profesia de dascăl. Recunosc că am avut noroc să am satisfacţii deosebite datorită celor 25 de generaţii de elevi cărora le-am predate matematica”, a precizat Dorin Taşcău. Anul 2007 a fost un an crucial pentru Dorin Taşcău, pentru că atunci a fost schimbat din funcţia de director al colegiului. Peste şase sute de elevi au ieşit în curtea instituţiei şi au protestat vizavi de această decizie, susţinându-l pe Taşcău. ¬„Am avut o perioadă destul de lungă în care am suferit, nu pentru pierderea funcţiei, ci pentru modul în care s-a produs. Am avut satisfacţia reală- aceea ca, elevii, singurul nostru judecător obiectiv, să fie alături de mine în acele momente”, a mai adăugat profesorul.

Ce-i place


Îmi place să mă dedic mereu noilor provocări şi noilor proiecte. Îmi place să am o viaţă plină şi îmi place să produc progres în activitatea mea şi a celor din jurul meu.


Ce nu-i place


Nu imi plac minciuna şi lipsa de loialitate. De asemenea, nu îmi place subiectivitatea şi nu îmi place atunci când oamenii nu îşi respectă cuvântul.


De ce v-a plăcut matematica?

Rezolvarea problemelor de matematică, atunci când reuşesti să găseşti singur soluţia, îţi dă senzaţia de putere, de satisfacţie şi, încet încet, realizezi că raţionamentul matematicii te ajută să îţi disciplinezi viaţa, pentru că ajungi ca, în orice situaţie să te întrebi de ce faci un anumit lucru. Matematica te face să gândeşti cu 2-3 mutări înainte şi, dacă ai noroc, vezi şi finalul activităţii tale.

Ce credeţi că v-a ajutat să ajungeţi un profesor respectat, atât de elevi, cât şi de colegi?


În faţa elevului, trebuie să îţi respecţi cuvântul, să îţi faci meseria, să fii om şi, în primul rând, să îl respecţi pe el. După asta, totul vine de la sine. Cred că aceste lucruri m-au ajutat să câştig încrederea şi respectul elevilor, dar şi pe cel al colegilor.


V-aţi gândit vreodată că veţi ajunge profesor şi director la liceul la care aţi studiat?


Nu m-am gândit că se va întâmpla neapărat, dar mi-am dorit şi vreau să spun din tot sufletul că am avut, am şi sper că voi avea în continuare satisfacţii profesionale deosebite.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite